TORT TĘCZOWY


Sześć warstw kolorowych biszkoptów przłożonych pysznym kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Wszystko przełamane delikatną cytrynową nutą. Ten tort nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To absolutne must have każdego dziecięcego przyjęcia.

SKŁADNIKI 
6 biszkoptowych blatów o średnicy 20-22 cm
Składniki w temp. pokojowej
  • 9 jajek
  • 400 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, najlepiej w żelu
KREM CYTRYNOWY 
(wszystkie składniki powinny być schłodzone):
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 ml serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru / możemy dać nieco mniej
  • skórka otarta z 1 cytryny
PONCZ
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki wody
DODATKOWO: 6 okrągłych aluminiowych foremek
WYKONANIE
  • BLATY BISZKOPTOWE: Zaczynamy od przesiania obu rodzajów mąki. Następnie bardzo dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec małymi porcjami dosypujemy cukier. Ubijamy wszystko na sztywną i lśniącą pianę.
  • Przełączmy mikser na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy.
  • Wyłączamy mikser i do ubitych jajek porcjami dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy przy użyciu szpatułki.
  • Otrzymane ciasto dzielimy na sześć równych części. Do każdej dodajemy niewielką ilość barwnika. Mieszamy i przekładamy do aluminiowych foremek (dno wykładamy papierem d/p).
  • Pieczemy kolejno przez ok 15-17 min. w temp 170༠C bez termobiegu. Po przestudzeniu wyciągamy z formy przy użyciu nożyka, którym oddzielamy ciasto od boków foremek.
  • KREM:Serek mascarpone plus 2 łyżki cukru rozcieramy w szklanej misce na puszysty krem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
  • Śmietanę ubijamy mikserem stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę stopniowo łyżka po łyżce dodajemy do mascarpone i za każdym razem delikatnie mieszamy.
Kolorowe blaty ciasta nasączamy ponczem cytrynowym i przekładamy kremem. Blaty układamy na paterze w następującej kolejności: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy.
Chłodzimy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz