TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

Klasyczny tort na bazie bitej śmietany. Jest delikatny i niezbyt słodki. Ja przygotowałam go dla swoich córek z okazji Dnia Dziecka. Do kremu dodałam kolorową galaretkę, a całość ozdobiłam cukierkami M&M's. Przepis ten jest bardzo uniwersalny. Często wykorzystuję go latem do bitej śmietany dodając sezonowe owoce - truskawki, maliny, borówki. 

BISZKOPT o średnicy 23 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM
  • 1 litr schłodzonej śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kolorowe galaretki 
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
WYKONANIE
  • BISZKOPT: Dno tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy.
  • Obie mąki  przesiewamy do większego naczynia. Mieszamy.
  • Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo ( małym strumieniem)dosypujemy cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy.
  • Wyłączamy mikser i do masy jajecznej w trzech partiach dodajemy przesiane mąki. Bardzo delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
  • Powstałą masę przekładamy do formy i pieczemy ok 30-40 min w temp. 170༠C, bez termoobiegu.
  • Upieczony biszkopt natychmiat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy go (w formie) na blat. Wyjmujemy z formy dopiero po ostygnięciu. Boki oddzielamy nożykiem.
  • Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednak ilość wody zmniejszamy o 1/3. Przelewamy do małych, prostokątnych foremek i zostawiamy do stężenia. Chłodzimy w lodówce. Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  • KREM:Żelatynę sypiemy do małego rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem podgrzewamy do rozpuszczenia, na minimalnej mocy palnika.Nie zagotowujemy!
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż zrobi się puszysta i sztywna. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz lekko przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.
  • Stężoną galaretkę kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
  • PONCZ: 1szklanka lemoniady lub 1 szklanka ice-tea lub 1szklanka słodkiej herbaty
Biszkopt dzielimy na 3 blaty, które kolejno umieszczamy na paterze. Każdy nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 bitej śmietany. Układamy pokrojoną w kostkę galaretkę i lekko wciskamy ją w krem.
Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i dowolnie dekorujemy.
Chłodzimy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Ja swojego czasu ozdobiłam wierzch tortu bito-śmietanowego (do śmietanki dodaje mascarpone i galaretki) i cukiereczki na tej masie potwornie się roztapiały :(
    Dokoła było pełno kolorowej wody a szkoda bo efekt piękny :D

    OdpowiedzUsuń