BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z KONSERWĄ


Kapusta z tego przepisu jest delikatna, lekka i bardzo aromatyczna. Sama receptura jak sądzę, poprzez dodatek konserwy, czosnku i śmietany, nie jest typowa.  Jednak efekt końcowy zaskakująco dobry. Polecam!

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 konserwa dobrej jakości 
  • ok 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • sól morska, pieprz, vegeta nature
WYKONANIE
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. 
  • Przygotowane warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wrzątku.  Doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po upływie tego czasu  zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, do zredukowania płynu.
  • Kiedy prawie cały płyn odparuje dodajemy konserwę pokrojoną w drobną kostkę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy.
  • Dolewamy śmietanę, mieszamy i chwilę razem gotujemy.
  • Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki.
  • Całość mieszamy i podajemy z kromką świeżego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz