SZEWSKIE CYGARA

Grillowane roladki schabowe pachnące ziołami i nadziewane fetą już na dobre zadomowiły się w moim domowym menu. Przepis niezwykle prosty i szybki jest moją interpretacją dania, które miałam okazję zjeść będąc wiele lat temu w Lublinie - w restauracji "U Szewca". Polecam!

SKŁADNIKI
  • 500 g schabu bez kości
  • 100 g serka feta
  • 3 łyzki ziół prowansalskich
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
WYKONANIE
  • Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyszczamy z białych błon.
  • Kroimy na ok. 2 cm porcje, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i cieniutko rozbijamy.
  • Każdą porcję doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i obficie ziołami prowansalskimi.
  • Serek feta kroimy na cienkie paski i układamy wzdłuż szerszego boku rozbitego mięsa.
  • Formujemy długie i zwarte ruloniki.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Warto spróbować wersji z podsmażonymi plastrami boczku, które zawija się razem z fetą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz