CHLEB BEZ ZAGNIATANIA


 
Jeśli tak jak ja, zazwyczaj nie macie czasu na pieczenie domowego chleba, wypróbujcie przepis, na chleb bez zagniatania. Nie wymaga dokładnego wyrabiania ciasta - wystarczy mąkę, wodę, sól i rozpuszczone w wodzie drożdże zamieszać łyżką; krótko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto, które jest dość kleiste zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki. Rewelacyjne jest to, że w lodówce ciasto może być przechowywane nawet 14 dni! Aby upiec bagietki, bułki, chleb, czy pizzę, wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta, dokładnie obtoczyć go w mące, uformować pożądany kształt i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. Dobrze wyrośnięte ciasto powinno nabrać lekkości i co najmniej podwoić swoją objętość. Upieczone pieczywo jest wilgotne i sprężyste w środku, z bardzo chrupiącą skórką. Najlepsze oczywiście świeże, zaraz po upieczeniu, choć zaskakująco długo zachowuje świeżość (około 3 dni).
--------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 700 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 7-8 g suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej, typ 720
WYKONANIE
  • Świeże drożdże  kruszymy do miseczki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Dodajemy 4 łyżki wody, mieszamy. Drożdże suszone dodajemy bezpośrednio do mąki.
  • Do miski o pojemności około 5 litrów wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. 
  • Dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie oraz pozostałą wodę. Mieszamy łyżką - krótko, tylko do połączenia składników. Mąka powinna być równomiernie nasączona wodą. Ciasto powinno być luźne.
  • Naczynie przykrywamy folią spożywczą(dobry bedzie czepek kąpielowy) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Następnie  wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  • W dniu pieczenia oprószonymi mąką dłońmi lub nożem oddzielamy potrzebny kawałek ciasta, a miskę z pozostałym ciastem ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, do następnego użycia.
  • Blat kuchenny lub stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc owalny lub okrągły kształt bochenka. Pracujemy delikatnie, starając się nie ugniatać zbytnio ciasta, by nie zniszczyć jego struktury.
  • Uformowane ciasto posypujemy mąką i układamy na arkuszu papieru do pieczenia , o wymiarach nieco większych do spodu formy, w której będziemy piekli chleb. Razem z papierem umieszczamy w koszyku rozrostowym lub misce. Przykrywamy lnianą lub bawełniana ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na około 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 225℃ bez termoobiegu i rozgrzewamy w nim kamień do pizzy lub blaszkę. Przygotowujemy keksówkę, lub inne żaroodporne naczynie o pojemności minimum 300 ml;  zagotowujemy wodę w czajniku.
  • Wyrośnięte ciasto żyletką lub bardzo ostrym nożem, nacinamy od góry w kilku miejscach, co zapobiegnie ewentualnemu pękaniu skórki. Układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce.
  • Na dolnym poziomie umieszczamy kratkę, a na niej ustawiamy keksówkę i wypełniamy ją  250 ml gorącej wody.
  • Chleb pieczemy około 40 minut, a bułki około 15 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości bochenka jaki uformowaliśmy. W połowie czasu pieczenia ostrożnie wyjmujemy naczynie z wodą i wypuszczamy parę z piekarnika.
  • Po upieczeniu pieczywo powinno być złote, a po uderzeniu w spód, wydawać głuchy odgłos.

7 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie spróbować i dać komentarz bo aż dziw że jeszcze ich tutaj brakuje wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. WITAM SERDECZNIE ,PO UPIECZENIU ILE TAKI BOCHENEK WAZY ....DZIEKUJE ZA
    ODPOWIEDZ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIC NIE WAŻY, TO JEST CHLEB W I D M O ..., ale spróbować można.. po nim się nie tyje...

      Usuń
  3. Witam serdecznie chyba sie skusze dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ciasto, na drugi dzień jest super. Będę piekła chlebek dzisiaj to dodam komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Piekłam zgodnie z przepisem
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesujący przepis. Kusi ogromnie możliwość przetrzymywania ciasta przez tak długi okres. Fantastyczne rozwiązanie. Dziękuję, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń