CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ

Wielkanocna zupa w niecodziennym wydaniu. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem żurku i jest zdrowszą alternatywą dla często dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda oraz czosnek, ziele angirelskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac, przykryć i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda?
Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek  tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła  lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania. 

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 300 - 500 ml zakwasu do żurku* 
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu lub wody (najlepiej filtrowanej)
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach (uprażone do miękkości na patelni, na minimalnym gazie )
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 cebula ( uprażona na patelni na małym gazie)
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
DO PODANIA: 6 ugotowanych na twardo jajek (jajka wkładmy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, stawiamy na gazie i gotujemy 5 i pół minuty od momentu zagotowania się wody, gorącą wodę wylewamy, a ugtowane jajka zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek).
*ZAKWAS ŻYTNI można kupić gotowy lub zrobić własny. Do kamiennego garnka lub słoika wsypujemy 100 g mąki żytniej ( najlepiej typ 2000), dolewamy 500 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz 2 liście laurowe  i opcjonalnie pół kromki pokruszonego razowego chleba żytniego na zakwasie. Ponownie mieszamy,  przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni. W tym czasie kilka razy mieszamy. Gotwy żurek przecedzamy, przelewamy do słoika lub butelki i trzymamy w lodówce.

WYKONANIE
  • Rozgrzewamy małą (najlepiej żeliwną) patelnię i kładziemy na niej obraną z łupin cebulę i nieobrany czosnek. Opiekamy warzywa na minimalnym gazie do miękkości przewracając od czasu do czasu.
  • Do garnka wkładamy opłukaną kiełbasę, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól ( jeśli użyjemy wody a nie bulionu), opieczoną cebulę i czosnek bez łupin oraz obraną marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem lub wodą, stawiamy na gazie. Gotujemy na niewielkim gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-1,5 godziny.
  • Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą, a na koniec jeszcze wrzątkiem ( zapobiegnie to ewentualnej goryczce). Wsypujemy do bulionu na około 15 minut przed końcem gotowania.
  • Z wywaru wyjmujemy kiełbasę, marchewkę, pietruszkę ( odkładamy na talerz) i cebulę (wyrzucamy). Kiedy lekko przestygną kroimy w plasteki. Kiełbasę przed pokrojeniem możemy obrać ze skórki.
  • Do pozostałego wywaru dodajemy wstrząśnięty zakwas i mieszając gotujemy około 2-3 minuty. Zakwas dolewamy stopniowo, małymi partiami za każdym razem próbując, aby zupa nie wyszła za kwaśna. 
  • Dodajemy tarty chrzan, świeżo zmielony czarny pieprz, roztarty w palcach majeranek oraz ewentualnie sól do smaku. 
  • Śmietanę wlewamy do garnuszka i dolewamy 1 chochelkę wywaru, mieszami i przelewamy z powrotem do zupy.
  • Na koniec dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, marchewkę i pietruszkę.
  • Żurek podajemy z pokrojonym ugotowanym jajkiem. Przed samym podaniem posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz