SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW I KOLOROWYCH POMIDORÓW

Niesamowicie kolorowa, pyszna i prosta w sałatka, najlepsza do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim, kiedy warzywa są najbardziej aromatyczne i zdrowe. Jej bazę stanowią kolorowe pomidory w różnych odmianach i kształtach.  Od soczystych, dużych pomidorów malinowych przez mniejsze, żółte o bardziej zwartym miąższu, aż do słodziutkich okrągłych pomidorków koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret.
Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie.

SKŁADNIKI na 2 porcje
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 pomidory żółte
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 średni upieczony burak*
  • 2-3 łyżki pokruszonej fety
  • 2-3 łyżki listków świeżej kolendry
SOS WINEGRET
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej ( lub ½łyżeczki miodu + ½ łyżeczki musztardy Dijon)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili
* polecam upiec większą ilość buraczków ( niezbyt dużych) i wykorzystywać je sukcesywnie do różnych dań. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zaijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na blaszce i pieczemy około 1 godzinę ( w zależności od wielkości buraczków). Buraczki są gotowe, gdy wbity drewniany patyczek łatwo zagłębi się w miąższu. 
WYKONANIE
  • SOS WINEGRET: w miseczce umieszczamy musztardę miodową, dodajemy sól, pieprz, chili i sok z cytryny. Mieszamy i stopniowo cały czas bardzo energicznie mieszając dolewamy oliwę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • SAŁATKA: Pomidory myjemy, kroimy w plastry, pomidorki cherry kroimy na pół.
  • Upieczonego buraczka obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  • Na talerzu układamy na przemian  pomidory malinowe, żółte, cherry i plastry buraczka.
  •  Całość posypujemy listkami kolendry i pokruszoną fetą. Skrapiamy winegretem.


1 komentarz: