GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ

Długo gotowany gulasz wieprzowy, podlewany winem, z dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania. 
Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę.
SKŁADNIKI / 4 porcje
SOS
  • 500 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 100 g chudego boczku
  • 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina 
  • 375 ml (1 i 1/2 szklanki) bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej 
  • garść posiekanej natki pietruszki
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczka soli ( lub więcej w zależności od tego jak słony jest bulion)
WYKONANIE
  • Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę 1,5 cm.  Przekładamy na półmisek, nacieramy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania. 
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce. Batata obieramy, kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie w kostkę. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w paski.
  • W szerokim rondlu na oliwie, na średnim ogniu, przez około 5 minut szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty. 
  • Zwiększamy płomień do dużego. W trzech partiach dodajemy mięso, obsmażamy na rumiano cały czas mieszając. Dodajemy pokrojony boczek, a gdy lekko się wytopi stopniowo wlewamy wino, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy. Następnie również stopniowo dolewamy gorący bulion i zagotowujemy.
  • Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz paprykę. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. W razie, gdyby ubyło zbyt dużo płynu można dodać więcej wina lub bulionu.
  • Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, dodajemy do sosu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy przez około 2 minuty, do lekkiego zgęstnienia sosu.
  • Przed podaniem posypujemy suszonym oregano i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz