GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM


Gulasz to świetny pomysł na weekendowy esencjonalny obiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy.
Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka)
  • 250 g pieczarek 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness)
  • 150 ml ciepłego bulionu lub wody
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka mąki 
WYKONANIE
  • Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz tymiankiem. Nacieramy 1 łyżką oliwy. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania.
  • W szerokim rondlu z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, w trzech partiach wrzucamy mięso. Przesmażamy na dużym ogniu, do momentu, gdy zacznie się karmelizować i będzie dobrze zrumienione z każdej strony.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, 1 łyżkę słodkiej czerwonej papryki i 1/4 łyżeczki chili w proszku. Smażymy mieszając 1 minutę.
  • Stopniowo dolewamy ciepły bulion i piwo. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez około 3-4 godziny.
  • PIECZARKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w plastry. 
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szybko, na dużym gazie podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy pieczarki. Opcjonalnie zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Wlewamy do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem.

2 komentarze:

  1. dałabym się pokroić za taki obiad ! gulasz,,i to w dodatku z moją ulubioną kaszą

    OdpowiedzUsuń