POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM


 Polędwiczki wieprzowe doprawione grubo zmielonym czarnym i różowym pieprzem, krótko obsmażone, a następnie upieczone  w formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego )
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • sól
SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 25 g suszonych borowików
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 szklanka bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
WYKONANIE
  • BOROWIKI płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut, do napęcznienia.  Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, przez około 20-30 minut.  Grzyby odsączamy na sitku i kroimy w szerokie paski. Wywar zachowujemy. Po ugotowaniu powinno pozostać około 1/2 szklanki płynu.
  • POLĘDWICZKĘ myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dokładnie oczyszczamy z białych błon. Nacieramy solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem i roztartym w palcach pieprzem różowym. Smarujemy 1 łyżką oliwy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Rozgrzewamy patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika (jeśli nie mamy, jednocześnie rozgrzewamy w piekarniku małą foremkę żaroodporną). Dodajemy 1 łyżkę oliwy. Na dużym płomieniu, z każdej strony, obsmażamy polędwiczkę, aż się zrumieni. Wkładamy do piekarnika (razem z patelnią lub przekładamy na blaszkę), pieczemy 15 minut. Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła.
  • SOS: Na patelni, na której smażyliśmy polędwiczkę rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy przez około 5 minut, często mieszając, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, na dużym ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią. Dolewamy wino i gotujemy, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Dodajemy ugotowane suszone grzyby i opcjonalnie 1 łyżeczkę musztardy ziarnistej. Wlewamy słodką śmietankę i wywar z grzybów. Mieszamy.
  • Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez około 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i roztartym w palcach różowym pieprzem.
  • Polędwiczkę kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.

1 komentarz: