CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ



Wyśmienite i niebanalne w smaku chili con carne z gorzką czekoladą i kawą. Bardzo rozgrzewające, jednogarnkowe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Idealne na chłodne jesienne wieczory.
Kawa i czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu.W moim domu nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku.
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 70 g parzonego boczku 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej
  • 400 g krojonych pomidorów (bez skórki)
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g czerwonej fasoli  z puszki /można dać więcej
PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili
DO PODANIA: posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza
WYKONANIE
  • Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę 1,5 cm.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek i boczek. Smażymy, cały czas mieszając, na umiarkowanym ogniu, aż cebulka zrobi się szklista, a boczek się wytopi (ok 5 minut). Podsmażone warzywa zgarniamy na bok patelni, zwiększamy moc palnika i w wolne miejsce porcjami dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy.
  • Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Awokado kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą
  • Tortille kroimy w kliny i podsmażamy z dwóch stron na oliwie (około 2 łyżki), aż się zezłoci. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Kukurydzę gotujemy we wrzątku przez około 7 minut, obkrajamy z kolby, przekładamy do miseczki, lekko solimy.
  • Porcje sosu posypujemy natką pietruszki i przekładamy do miseczek. Podajemy z dodatkami.

3 komentarze:

  1. niesamowicie inspirujące danie! :) zapisuję do wypróbowania ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso, czekolada i kawa? Brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń