ŻUREK Z PIECZONĄ KIEŁBASĄ I TWAROŻKIEM


Żurek wielkanocny podany jajkiem, pieczoną białą kiełbasą i gotowanymi warzywami. Zabielony śmietaną i twarożkiem. Doprawiony czosnkiem, chrzanem i suszonym majerankiem.
Surową białą kiełbaskę najpierw ugotowałam w wywarze, a następnie upiekłam, co pozwoliło wydobyć z niej więcej smaku. Część upieczonej kiełbaski podałam oddzielnie, jako samodzielne danie, z chlebem, chrzanem i ćwikłą. 
Przygotowując żurek pamiętajcie o jak najlepszej jakości składnikach, bo to właśnie one decydują o smaku zupy. Biała surowa kiełbaska od sprawdzonego sprzedawcy w swoim składzie powinna posiadać tylko mięso i przyprawy. Poza tym esencjonalny, najlepiej domowy lub kupiony w sklepie ze zdrową żywnością, zakwas na żur. 

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 600 g surowej białej kiełbasy
  • 2,5 litra wody
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek selera, 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone grzybki
  • 50 g twarogu 
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 150 ml śmietany 30%
  • przyprawy: 4 listki laurowe, po 6 kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 2 łyżeczki soli i suszonego majeranku
DO PODANIA: 6 jajek (włożonych do ciepłej wody i gotowanych 5 minut od momentu zagotowania się wody)
WYKONANIE
  • BULION: czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Cebulę opalamy nad małym płomieniem aż pokryje się czarnymi plamkami. Por i natkę pietruszki opłukujemy. 
  • Do dużego garnka wkładamy warzywa, dodajemy suszone grzybki, czosnek i wszystkie przyprawy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Do gorącego bulionu dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a bulion odcedzamy do czystego garnka. Część ugotowanej marchewki, selera i pietruszki kroimy w plastry i dodajemy do bulionu. Pozostałe warzywa wyrzucamy.
  • Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Najlepiej dodawać go porcjami, za każdym razem próbując, tak uzyskać pożądany smak.
  • W miseczce mieszamy twaróg z chrzanem i stopniowo dolewamy śmietankę. Dodajemy 1 chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z zupą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 5 minut, aż żurek lekko się zagęści.
  • Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczoną kiełbaską. 
  • PIECZONA KIEŁBASA: Ugotowaną w wywarze kiełbaskę nacinamy nożem w kilku miejscach i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200℃ bez termoobiegu, aż lekko się zrumieni. Część kroimy w plastry i dodajemy do zupy, pozostałą układamy na półmisku i podajemy z chlebem i chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz