KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM

Na szybki obiad po pracy lub ciepłą kolację, polecam smażoną z warzywami kaszę jaglaną. Możecie podać ją jako samodzielne danie z jednej patelni ( wówczas można przygotować ją z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka) lub jako dodatek do ryb czy mięs. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy. 
Najpierw gotujemy kaszę i lekko studzimy, następnie na dużej patelni podsmażamy czosnek, cebulę, marchewkę i obkrojoną kukurydzę z kolby. Na koniec wbijamy jajka, a gdy się zetną dodajemy ugotowaną kaszę. Chwilę podsmażamy, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Całość przygotujecie ekspresowo, szczególnie, gdy z wyprzedzeniem ugotujecie kaszę. Można to zrobić nawet dwa dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. 
Zachęcam też do gotowania z sezonowych produktów. Danie będzie równie dobre, gdy paprykę zastąpicie cukinią lub bakłażanem, a kukurydzę kurkami lub np. boczniakami.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała kukurydza w kolbie (lub mała puszka kukurydzy)
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano, szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
  • Do garnka wsypujemy kaszę i dodajemy 10 g masła. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż masło się rozpuści, a kasza zacznie orzechowo pachnieć. Ostrożnie dolewamy 1i1/2 szklanki bardzo gorącej wody i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy kaszę, bez mieszania przez 10-12 minut, aż wchłonie cały płyn. Zostawiamy pod przykryciem, aż ostygnie. Zdejmujemy pokrywkę, lekko solimy i spulchniamy widelcem. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek i marchewkę ścieramy na tarce, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, kukurydzę obieramy z liści i ostrym nożem obkrajamy ziarna z kolby, kukurydzę w puszce dokładnie odsączamy.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy startą marchew i smażymy 4 minuty. Dorzucamy paprykę i ziarna kukurydzy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, suszonym oregano i kurkumą. Chwilę smażymy, po czym zgarniamy na bok zawartość patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Smażymy, aż lekko się zetną, mieszamy z warzywami i dodajemy kaszę jaglaną. Po podgrzaniu wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem.


1 komentarz: