KOTLETY MIELONE Z INDYKA I KASZY JAGLANEJ

Zdrowe i smaczne kotleciki z indyka i kaszy jaglanej. Smażone bez panierki na niewielkiej ilości oleju kokosowego, są lekkie i soczyste w środku. Pamiętajmy, aby nie dawać zbyt dużego ognia podczas smażenia i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką.
Kasza stanowi spoiwo dla mięsa i jednocześnie pogłębia smak. Po dokładnym wyrobieniu z mięsem i usmażeniu, jest praktycznie niewyczuwalna. 
Przygotowanie kotletów najlepiej rozłożyć w czasie i dzień wcześniej ugotować kaszę jaglaną, którą po ostudzeniu można dodatkowo wymieszać z mięsem, cebulą i czosnkiem. Następnego dnia wyjmujemy schłodzoną masę mięsną z lodówki, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Polecam dla całej rodziny.
SKŁADNIKI / 8 sztuk
  • 250 g mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżka bułki tartej / opcjonalnie, jeśli nie mamy czasu na schłodzenie masy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia, najlepiej kokosowy
WYKONANIE
  • Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i zalewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 8-9 minut, bezmieszania, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, mieszamy.
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, jajko, cebulę i czosnek oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby masa zgęstniała (można na noc). 
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Nabieramy po 2 łyżki masy i zwilżonymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu, aż przyrumienią się z zewnątrz i dobrze wysmażą w środku. Podajemy np. z ziemniaczkami puree i surówką z kalafiora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz