KORZENNY CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ


Łatwe w przygotowaniu ciasto z bananami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Jest puszyste i wilgotne zarazem. Trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Smak bananów jest mocno wyczuwalny i świetnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady. 
Chlebek bananowy z tego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i studzimy na kratce
Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio wcześnie wyjąć mleko i jajka z lodówki.

SKŁADNIKI 
  • 120 g roztopionego masła lub oleju
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 150 g cukru (2/3 szklanki), najlepiej trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • mała szczypta soli
DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
  • W drugiej misce rozgniatamy widelcem miękkie banany (można zblendować). Dodajemy jaka i mieszamy. 
  • Stopniowo dolewamy olej i mleko. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Mokre składniki dodajemy do suchych. Krótko i delikatnie mieszamy. 
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i łączymy składniki. 
  • Masę wykładamy do formy, układamy plastyr banana i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę.
  • Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz