CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ

Łatwe w przygotowaniu ciasto z bananami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Jest puszyste i lekkie, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Smak bananów jest dość wyczuwalny i świetnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady. 
Chlebek bananowy z tego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową.
Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio wcześnie wyjąć mleko i jajka z lodówki.

SKŁADNIKI 
MOKRE
  • 120 g roztopionego masła lub oleju
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
SUCHE
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
POLEWA 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 1 łyżka mleka
DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką
  • Do jednej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
  • W drugiej misce rozgniatamy widelcem miękkie banany (można zblendować). Dodajemy jaka i mieszamy. Stopniowo dolewamy olej i mleko. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Mokre składniki dodajemy do suchych. Krótko i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i łączymy składniki. 
  • Masę wykładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
  • POLEWA: Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i 1 łyżką mleka. Dekorujemy wierzch ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz