SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JAJKIEM


Prosta i smaczna sałatka z sałaty lodowej, ugotowanego jajka i brokułów. Z pysznym , kremowym sosem na bazie majonezu, musztardy francuskiej i miodu. W lżejszej wersji możecie zastąpić połowę majonezu jogurtem naturalnym. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do polania sałatki, polecam wykorzystać go np. do kanapek.

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
  • 1/2 brokuła
  • 4 jajka
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
DRESSING
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 ząbka czosnku / startego na tarce
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE
  • Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze, aż będzie al dente (około 5-7 minut). Uważamy, aby nie rozgotować. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
  • Jajka wkładamy do rondelka z letnią wodą. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 4 minuty licząc od zagotowania się wody (woda powinna cały czas bulgotać), studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
  • Składniki sosu blendujemy lub energicznie mieszamy rózgą w miseczce.

  • Sałatę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na niezbyt małe kawałki. Układamy na półmisku lub wkładamy do pojedynczych salaterek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę fetę oraz ugotowane jajka. Polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz