SAŁATKA Z BURACZKAMI, SEREM HALLOUMI I KASZĄ JAGLANĄ

Prosta i zdrowa sałatka z kaszy jaglanej, pieczonych buraczków i serka halloumi. Z pysznym sosem z pasty sezamowej i jogurtu. Z pestkami granatu, świeżą kolendrą i orzeszkami pinii. 
Przygotowanie sałatki można rozłożyć w czasie i 1-2 dni wcześniej upiec buraki, ugotować kaszę jaglaną i przygotować sos tahini. W dniu podania wystarczy podsmażyć kaszę z warzywami i zamarynować buraczki w soku z cytryny, syropie klonowym i oliwie. Przed wyłożeniem na półmisek chwilę podgrzewamy serek halloumi i posypujemy pestkami granatu.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2/3 szklanki gorącego bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 1/3 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe buraki 
  • serka halloumi
  • pestki granatu
  • 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: curry i kurkumy w proszku
  • świeża kolendra
SOS TAHINI
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE
  • KASZĘ jaglaną wsypujemy do rondelka, dodajemy 5 g masła i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy często mieszając, przez około 3 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10-12 minut, aż kasza wchłonie cały płyn (bez mieszania i otwierania). Odstawiamy z ognia, zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • BURAKI myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 1-2 godziny w zależności od wielkości buraków, aż wbity widelec lekko zagłębi się w miąższu. 
  • Odwijamy z folii, studzimy i obieramy. 
  • Kroimy w  grube plastry, a następnie w dużą kostkę. Przekładamy do salaterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrapiamy 1 łyżką: soku z cytryny, syropu klonowego i oliwy. 
  • SOS TAHINI: Wszystkie składniki mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając w razie potrzeby więcej soli lub soku z cytryny.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek , cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy 25 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Smażymy 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy kurkumę i curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy ugotowaną kaszę i chwilę podgrzewamy.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą i lekko natłuszczamy olejem. Serek halloumi kroimy w grube plastry i kładziemy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na półmisek. Posypujemy pestkami granatu.
  • Obok sera wykładamy kaszę jaglaną i posypujemy orzechami pinii oraz świeżą kolendrą.
  • Na koniec wykładamy buraki i polewamy sosem tahini. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz