BURGERY Z KASZY JAGLANEJ, CIECIERZYCY I BURACZKÓW


Pyszne i łatwe do przygotowania kotleciki z kaszy jaglanej, ciecierzycy z puszki i pieczonego buraka. Z podsmażaną cebulką i czosnkiem oraz dużą ilością natki pietruszki. Są pełne smaku, zdrowe i dobrze doprawione. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć jest w czasie i dzień przed planowanym podaniem ugotować i wystudzić kaszę oraz upiec buraki. Jeśli mamy - można wykorzystać składniki pozostałe z obiadu. 
Gotową, rozmiksowaną już masę, najlepiej jest schłodzić w lodówce, choć nie jest to konieczne. I bez tego zabiegu, kotleciki dają się łatwo formować i nie rozpadają się podczas smażenia (choć i tak trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie). W razie potrzeby można dodać dodatkowe 2 łyżki bułki tartej.
Kotlety najlepiej podawać w bułce, w formie burgerów lub z ziemniaczkami puree i sosem pieczarkowym lub gorgonzola (niewielka ilość śmietanki 30% zagotowanej z serem gorgonzola).

SKŁADNIKI / 6 SZTUK
  • 150 g (1 szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g ciecierzycy z puszki
  • 1 mały burak (100 g ), ugotowany lub upieczony
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
  • garść listków natki pietruszki
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko 
  • PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, lubczyku, słodkiej papryki w proszku, pieprzu  i soli,  szczypta chili w proszku
DODATKOWO: olej lub klarowane masło do smażenia
WYKONANIE
  • Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i  siekamy.
  • Ciecierzycę dokładnie odsączamy na sicie.
  • Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy 5 minut, na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju lub klarowanego masła. Często mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia i przekładamy do miski.
  • Dodajemy  natkę pietruszki, ugotowaną kaszę, ciecierzycę oraz pokrojone na kawałki buraczki. Mieszamy i przekładamy do pojemnika malaksera. Miksujemy do uzyskania kleistej konsystencji. 
  •  Dodajemy jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do miski i jeśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Masę dzielimy na 6 równych części i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy zgrabne burgery. Obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony,  na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego oleju lub klarowanego masła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz