KURCZAK ZAPIEKANY Z BROKUŁAMI

Aromatyczne i smaczne danie, które dobrze jest włączyć do codziennego menu. 
Dodatek makaronu jest opcjonalny, ale bardzo wskazany. W wersji wegetariańskiej można pominąć kurczaka.
_____________________________________
SKŁADNIKI 
  • 1 mały brokuł
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • sól morska, pieprz
  • 1/2 porcji  BESZAMELU z tego przepisu
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 suszonych pomidorków ze słoiczka
  • 150 g makaronu świderki lub kokardki
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy.
  • Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzątku lub na parze. Po ugotowaniu lekko solimy.
  • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Każdą kroimy na pół, a następnie grubszą część dodatkowo na dwa cienkie filety. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Przygotowujemy BESZAMEL
  • Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła, do lekkiego zrumienienia. Lekko solimy. 
  • Suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
  • Piersi kurczaka podsmażamy z obu stron na rumiano (około 2 minuty z każdej strony), na 1 łyżce oliwy, na dużym ogniu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w  1 cm grubości paski.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 ℃ bez termoobiegu.
  • W żaroodpornej formie o wymiarach ok. 20x30 cm układamy warstwami: 1/2 beszamelu, paski kurczaka, cebulkę, makaron, suszone pomidory, brokuły, pozostały beszamel. Posypujemy parmezanem.
  • Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy ok 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz