QUESADILLA


Quesadilla to smażona pszenna lub kukurydziana tortilla obowiązkowo wypełniona roztopionym, ciągnącym serem i opcjonalnie także suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Właściwie przy komponowaniu nadzienia ogranicza nas tylko własna wyobraźnia...Warto eksperymentować, bo quesadilla to rewelacyjna potrawa na co dzień, jak również oryginalna przekąska typu finger-food. 
_____________________________________________________

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 placki tortilli, np. z tego przepisu
  • 6 suszonych pomidorków ze słoika
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki pesto z bazylii
  • garść rukoli
  • oliwa lub olej ze słoiczka z pomidorami
_______________________________________________
WYKONANIE
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.  Orzeszki pinii krótko prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  •  Na połowie każdego placka tortilli rozkładamy mozzarellę, suszone pomidory i orzeszki pinii. Skrapiamy odrobiną pesto bazyliowego. Składamy na pół.
  • Smarujemy oliwą  i układamy na rozgrzanej patelni. 
  • Smażymy po 5 po minut z każdej strony, przy pomocy szerokiej łopatki przenosimy na blat.
  •  Kroimy w kliny, układamy na talerzu i posypujemy rukolą

1 komentarz: