Smażone steki z tuńczyka doprawione nasionami kopru włoskiego i podane na sałatce z makaronu i kolorowych warzyw. Całość polana salsą ze świeżej mięty i pietruszki, która doskonale łączy wszystkie składniki w jedną całość i sprawia, że delikatny tuńczyk nabiera charakteru.
Sałatka dobrze smakuje zarówno ana ciepło jak i na zimno. Możemy przygotować ją już kilka godzin przed planowanym podaniem i do tego czasu przechowywać w lodówce. W takim wypadku rukolę i salsę dodajemy na końcu.
Steki z tuńczyka smażymy według własnych upodobań. Jeśli lubimy mięso dobrze wysmażone wówczas smażymy ok. 2,5- 3 minuty z każdej strony, Jeśli chcemy, aby tuńczyk pozostał w środku ciemnoróżowy wystarczy 1,5 minuty smażenia z każdej ze stron.
SKŁADNIKI / 4- 6 porcji
STEKI
- 4 steki z tuńczyka (4 x 120 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego / roztartych w moździerzu
- oliwa
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
SAŁATKA
- 300 g makaronu muszelki
- 10 czarnych oliwek
- 400 g dojrzałych pomidorów w różnych kolorach
- 2-3 czerwone pieczone papryki w oliwie
- 70 g rukoli
- 20 g parmezanu
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
- 1 świeża czerwona papryczka chili
SALSA
- 1 duży pęczek świeżej mięty
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 2 fileciki anchois
- 2 łyżeczki odsączonych kaparów
- 1 obrany ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól morska
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
- SALSA: Do malaksera wkładamy górną część pęczka mięty i natki, wlewamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki salsy. Całość drobno miksujemy, doprawiamy do smaku. Rozrzedzamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na później.
- STEKI: Tuńczyka nacieramy solą, pieprzem, oregano i roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Skrapiamy oliwą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony (dokładny czas smażenia zależy od grubości steków i własnych preferencji).
- SAŁATKA: Oliwki rozgniatamy lub kroimy w krążki. Pomidory i papryki kroimy na nieregularne kawałki. Warzywa wkładamy do dużej miski i posypujemy grubo posiekaną rukolą. Dodajemy odcedzony makaron i polewamy połową salsy. Mieszamy i przekładamy na 1 duży lub 2 mniejsze półmiski. Na wierzch kładziemy tuńczyka, polewamy go resztą salsy, posypujemy pokrojona w cienkie plasterki papryczką chili oraz wiórkami parmezanu. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz