CZEKOLADOWE WHOOPIE PIES


Amerykańskie ciastka, które precyzyjniej rzecz ujmując są czymś pomiędzy delikatnym ucieranym ciastem, a ciasteczkami. Ich struktura jest pulchna i mięciutka  jak w najlepszym czekoladowym cieście, natomiast kształtem przypominają klasyczne ciasteczka, przez co świetnie sprawdzają się na imprezach typu finger food lub jako drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Do tego długo pozostają świeże (najlepiej przechowywać je w pojemniku w lodówce i wyjąć 15 minut przed podaniem).
Przełożyłam je kremem z masła orzechowego, ale dobrze smakują też z powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną lub śmietankowym twarożkiem. Z podanego przepisu wyszły mi 2 blachy pojedynczych ciastek, po 9 sztuk każda. 
Od razu po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatne, dlatego należy je pozostawić do lekkiego przestudzenia.
------------------------------------------------

SKŁADNIKI /  9 złożonych ciastek
CIASTKA /wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 60 g miękkiego masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
KREM
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki masła orzechowego (gładkiego, bez cukru)
WYKONANIE
  • CIASTKA: Masło, żółtko i mleko wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, do ocielenia. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  •  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  •  W drugiej misce, miękkie masło miksujemy z cukrem, na jasną i puszystą masę (7-10 minut).
  • Dodajemy żółtko i miksujemy do połączenia składników. 
  • Cały czas miksując, na przemian dodajemy po 3 łyżki mąki i mleka. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Łyżką nabieramy porcje masy (około 1/2 łyżki) i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na papier do pieczenia, zachowując odstępy. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 7 minut. Wyciągamy na blat i zostawiamy do przestygnięcia. 
  • Zimne ciastka przekładamy kremem lub powidłami.
  • KREM: Miękkie masło dokładnie miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, aż krem zrobi się jasny i puszysty (około 7 minut).

1 komentarz: