KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I CZERWONĄ CEBULKĄ

Kanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na zakwasie.
Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują.  
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 jajka 
  • 4 kromki pieczywa
  • 1 łyżka małych kaparów ze słoiczka lub kilka szt. dużych kaparów (pokrojonych w plastry)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, chili w proszku 
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji
WYKONANIE
  • Jaja wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Odlewamy gorącą wodę, a dolewamy zimną. Zbijamy skorupki i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy, przed użyciem kroimy w plastry.
  • Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka.
  • W miseczce energicznie mieszamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny i syrop klonowy. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili w proszku. 
  • Do przygotowanego sosu wrzucamy pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i kapary. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.
  • Kromki pieczywa układamy na patelni grillowej lub zwykłej i podpiekamy z obu stron, aż się zrumienią i zrobią chrupiące. Opcjonalnie można natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
  • Na grzankach rozsmarowujemy awokado, układamy plasterki jajka oraz zamarynowaną cebulkę i kapary. Dekorujemy listkami natki pietruszki. Oprószamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz