TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI

Lekki, letni tort ze świeżymi truskawkami oraz kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. 
Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem, to po prostu dobrze ubita śmietanka 30%, dodatkowo usztywniona śmietan-fixem lub rozpuszczoną żelatyną i wymieszana z kawałkami czekolady. 
Całość tworzy bardzo udane połączenie i świetnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie.

SKŁADNIKI
BISZKOPT
  • 5 jajek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM STRACCIATELLA
  • 1,25 l śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 śmietan-fixy lub 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
PRZEŁOŻENIE
  •  200 g dżemu truskawkowego
  • 400 g truskawek (odszypułkowanych i pokrojonych na połówki) + kilka do dekoracji
LEMONIADA do nasączenia
  •  2/3 szklanki wody (12 łyżek)
  •  1 łyżka cukru
  •  sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE
  • Śmietankę wstawiamy do lodówki, na minimum 12 godzin przed planowanym użyciem.
  • Spód formy o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175℃, bez termoobiegu.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski.
  • Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę.
  •  Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość, być lśniąca, gęsta i sztywna.
  • Cały czas ubijając, dodajemy po jednym żółtku, a gdy wmieszają się w masę, zmniejszamy obroty miksera i w 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy na niskich obrotach, krótko, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. 
  • Ostudzony biszkopt obkrajamy nożykiem od brzegów formy i wyjmujemy na blat. Kroimy na 3 części.
  • Cukier puder mieszamy w miseczce ze śmietan-fixem. Jeśli używamy żelatyny należy ją włożyć do rondelka, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem lekko i krótko podgrzać na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia i otrzymania jednolitego płynu.
  • Czekoladę kroimy w kosteczkę.
  • Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na średnich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Gdy śmietana zrobi się gęsta i sztywna, cały czas miksując dosypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem lub cukier puder i rozpuszczoną, letnią  żelatynę. Krótko miksujemy i dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Na paterze układamy pierwszy blat tortu, nasączamy 1/3 ilości lemoniady, wykładamy połowę dżemu i rozsmarowujemy go po powierzchni. 
  • Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie wygładzamy i kładziemy drugi blat tortu. 
  • Powtarzamy nasączenie (1/3), pozostały dżem i truskawki oraz 1/3 ilości kremu. 
  • Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą i truskawkową czekoladą. Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu.

1 komentarz: