Słodziutki i pyszny blok czekoladowy z dodatkiem pełnotłustego mleka w proszku. Łatwy do przygotowania, bez wyciągania miksera i zbędnego bałaganu w kuchni.
Idealne proporcje, idealny smak.
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 220-250 g pełnego mleka w proszku, użyłam takiego
DODATKOWO:po 1 łyżce: suszonej żurawiny, pokruszonych herbatników, uprażonych na suchej patelni pistacji, migdałów, orzechów
WYKONANIE
- Małą formę smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż składniki się połączą (prawie do zagotowania). Co jakiś czas mieszamy.
- Odstawiamy z ognia, dosypujemy mleko w proszku i pokrojone bakalie oraz herbatniki. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do przygotowanej formy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz