DORSZ W SOSIE MAŚLANO-WINNYM Z OLIWKAMI I POMIDORKAMI


Filet z dorsza w lekkim sosie z białego wina i masła, to świetny sposób na szybki obiad z jednej patelni. Gotowy w 20 minut, przy minimalnym nakładzie pracy. 
Najlepszy z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 350 g filetu/polędwicy z dorsza
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • garść pomidorków cherry
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 1 gałązka rozmarynu / można pominąć
  • skórka i sok z ćwiartki cytryny
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
DO PODANIA: zielone pesto
WYKONANIE
  • Dorsza dzielimy na 4 kawałki, osuszamy na papierowych ręcznikach. Doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nacieramy sokiem z cytryny.
  • Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na połówki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy czosnek i nasiona kopru włoskiego. Smażymy 1 minutę. 
  • Zwiększamy płomień i dodajemy dorsza. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy pomidorki cherry oraz oliwki i gałązkę rozmarynu, jeśli używamy.
  • Dolewamy wino i redukujemy 1 minutę na dużym ogniu. Próbujemy sos i w razie potrzeby dodajemy syrop klonowy lub miód. Doprawiamy solą i szczyptą chili do smaku.
  • Smażymy 1-2 minuty w zależności od grubości filetów.
  • Przed podaniem na każdym kawałku ryby kładziemy 1 łyżeczkę pesto.

1 komentarz:

  1. Jeszcze nie jadałam ryby przygotowanej w taki sposób - domyślam się jednak, ze musi smakować fantastycznie... Ja, zamierzam przygotować na dzisiejszy obiad łososia według jednego z przepisów znajdujących się na tej stronie internetowej: https://mowisalmon.pl/przepisy/ Trzymajcie za mnie kciuki!

    OdpowiedzUsuń