Zielone ciasto szpinakowe z gwarantowanym efektem wow. Przełożone dżemem porzeczkowym oraz warstwą kremu śmietankowego i świeżych owoców - jagód, malin, truskawek, borówek. Pyszne, nawet dla osób, które nie lubią szpinaku. Łatwe do zrobienia i efektowne - idealne na przyjęcia.
Upiekłam je w dużej prostokątnej blaszce, dzięki czemu wyszło niezbyt wysokie, ale bardzo podzielne. Ciasto jest mięsiste i delikatne jednocześnie. Już mały kawałek wystarcza, aby się nasycić.
Można je upiec 1-2 dni przed planowanym podaniem i do czasu użycia przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 150 ml oleju
- 3 jajka
KREM
- 300 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO: 1 słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych, 250-350 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek)
WYKONANIE
- CIASTO: Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do cieplenia.
- Szpinak rozmrażamy na sicie i lekko odciskamy w dłoniach (ale nie za bardzo). Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 smarujemy masłem i wykładamy papierem dopieczenia.
- Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mus ze szpinaku. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
- Wprost do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, na niskich obrotach miksera, starając się nie zniszczyć struktury masy.
- Wykładamy do przygotowanej formy i pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Zimne ciasto wykładamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrym nożem ścinamy boki ciasta (po około 1 cm). Rozdrabniamy na małe kawałeczki.
- KREM: Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem, początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do średnich. Po 1-2 minutach masa powinna być puszysta i gęsta.
- PRZEŁOŻENIE:Na ciasto wykładamy dżem i dokładnie rozprowadzamy. Wykładamy 1/2 kremu, rozprowadzamy po całej powierzchni i układamy połowę świeżych owoców (truskawki należy pokroić w kosteczkę). Przykrywamy pozostałym kremem i posypujemy okruchami ciasta.
- Tuż przed podaniem na wierzchu układamy pozostałe owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz