SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JAJKIEM

Propozycja na zbliżające się święta. Prosta, ale pyszna sałatka, z brokułami, dojrzałym pomidorem i perfekcyjnie ugotowanym jajkiem. Z obłędnym sosem z musztardy francuskiej, miodu, majonezu i tartego czosnku.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat lub sałaty lodowej
  • 1 dojrzały pomidor malinowy lub garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 brokuła
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: 100 g sera feta
DRESSING
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz
WYKONANIE
  • Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze, aż będzie al dente (około 5-7 minut). Uważamy, aby nie rozgotować. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
  • Pomidora kroimy w grube plastry, a następnie w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe, jeśli używamy, kroimy na połówki.
  • Jajka wkładamy do rondelka z letnią wodą. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 4 minuty licząc od zagotowania się wody (woda powinna cały czas bulgotać), przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
  • Składniki sosu blendujemy lub energicznie mieszamy rózgą w miseczce.
  • Sałatę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na niezbyt małe kawałki. Układamy na półmisku lub wkładamy do pojedynczych salaterek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy brokuły, pokrojone pomidorki, pokruszoną/pokrojoną fetę oraz ugotowane jajka. Polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz