Wilgotne, mięsiste i pełne smaku ciasto czekoladowe z burakami. Długo pozostaje świeże, nie tracąc nic ze swojej wilgotności.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, można rozłożyć je w czasie i dzień wcześniej upiec lub ugotować buraki, a po ostudzeniu zblendować z olejem.
Wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać ze sobą, nie trzeba ubijać, ani ucierać.
------------------------------------------------
SKŁADNIKICIASTO
- 300 g buraków / ugotowanych lub upieczonych
- 240 ml oleju
- 4 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 300 g cukru
- ziarenka wyłuskane z laski wanilii
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka oleju np. kokosowego
WYKONANIE
- CIASTO: Formę keksową o średnicy 9x27 cm o pojemności 2 l. dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 ℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Buraki kroimy w kostkę i razem z olejem i wanilią dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do dzieży miksera.
- Miksujemy stopniowo dodając po jednym jajku.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Dodajemy masę buraczaną i delikatnie i krótko mieszamy. Tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy i pieczemy 60 minut.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie na około 30 minut do lekkiego przestygnięcia. Ostrożnie wyjmujemy na kratkę.
- POLEWA: Śmietankę przelewamy do rondelka i mocno podgrzewamy (prawie do zagotowania). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i olej. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką, lśniącą masę. Łyżką wykładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy. Podajemy z powidłami śliwkowymi i opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz