Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej.
Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca.
Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim przestygnięciu wygodnie kroi na kawałki. Zadowoli wszystkich, szczególnie smakoszy czekolady.
---------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / forma o średnicy 22-23 cmCIASTO
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 30%
- 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki mąki kukurydzianej
POSYPKA MIGDAŁOWA
- 7 łyżek płatków migdałów
- 50 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
JABŁKA
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru / w zależności jak kwaśne są jabłka
- 4 łyżki wody
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- JABŁKA obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon oraz cukier, dolewamy wodę. Smażymy, często mieszając przez około 10-15 minut, aż zmiękną, ale wciąż pozostaną w kawałkach.
- POSYPKA MIGDAŁOWA: w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i migdały. Mieszamy.
- CIASTO: W garnku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do połączenia składników w jednolitą, gęstą masę. Dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem energicznie mieszamy rózgą. Wprost do rondelka przesiewamy mąkę kukurydzianą. Po dodaniu mąki mieszamy szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników.
- Białka przekładamy do szklanej lub metalowej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy, aż powstanie delikatna piana. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną i lśniącą pianę. W trzech partiach dodajemy do garnka z masą czekoladową. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy, wykładamy jabłka, wierzch posypujemy migdałami
- Pieczemy 38 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia (gdyby migdały zbyt mocno się rumieniły), wierzch ciasta luźno przykrywamy folią aluminiową.
Zrobiłam. Wyszło niesamowicie dobre. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. A te karmelizowane migdały urzekły mnie całkowicie. Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało😊
Usuń