Prosty makaron smażony z kiełbaską i warzywami, to propozycja na szybkie danie ze składników, które prawdopodobnie znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, cebula, pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego lekki sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano.
Często, to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja jest podbramkowa.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 150 g makaronu świderki
- 150 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej
- 150 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(waga po odsączeniu)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej lub zielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól morska, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szczypta chili w proszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / tylko listki
- opcjonalnie :150 g pieczarek, pokrojonych w plastry, obsmażonych na rumiano (na dużym ogniu, przez 7 minut), doprawionych do smaku solą i pieprzem
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku (ma pozostać lekko twardawy, bo później będziemy go jeszcze podgrzewać). Zachowujemy 1 szklanka wody z gotowania. Odcedzamy, wykładamy na talerz.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w dużą kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Kukurydzę z puszki odcedzamy.
- Na dużej patelni, na umiarkowanym ogniu, na 2 łyżkach oliwy, podsmażamy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
- Dodajemy kiełbaskę i paprykę. Smażymy 10 minut, często mieszając.
- Dorzucamy mrożoną lub odsączoną kukurydzę z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty sos. W razie potrzeby dolewamy więcej wody z gotowania makaronu.
- Dodajemy podsmażone pieczarki, jeśli używamy. Gotujemy, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Często mieszamy.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Przed samym podaniem dodajemy ugotowany makaron, posypujemy natka pietruszki.
Zrobione ;) mniam.. dzięki
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na pyszny obiadek jutro działem 😊😊
OdpowiedzUsuńObiad Super. Dzięki
OdpowiedzUsuń