SURÓWKA Z PORA


Chyba każdy zna przepis na  surówkę z pora. Idealna na zimową porę roku, do przygotowania z łatwo dostępnych  i tanich składników.
Ostry smak pora złagodzony jest tu poprzez dodatek tartej  marchewki i jabłka. Do tego kukurydza i pyszny sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. 
Polecam jako dodatek do obiadu, do mięs z grilla lub jako samodzielną, zdrową przekąskę.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 mały por, tylko biała i jasnozielona część
  • 1 marchewka
  • 1/2 twardego jabłka, np. granny smith
  • 140 g (1 mała puszka) kukurydzy, odsączonej
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Pora dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w poprzek, na cienkie paseczki. Przekładamy do salaterki, lekko solimy.
  •  Marchewkę obieramy i razem z jabłkiem (nie obieramy, wystarczy umyć), ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Razem z odsączoną kukurydzą dodajemy do miski z porem.
  • Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • Chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz