CHILI CON CARNE

Niesamowicie aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Przygotowuję je z dodatkiem bardzo drobno posiekanych warzyw, które następnie podsmażam na rumiano. Przed dodaniem mięsa powinny porządnie się zezłocić i zrobić zupełnie miękkie. Dzięki temu oddadzą daniu cały swój aromat i  nie będą wyczuwalne w gotowej potrawie. To mój patent, dzięki któremu przemycam porcję warzyw do dziecięcego menu. Choć sam przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, sos powinien gotować się minimum 2 godziny. Długie gotowanie sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach, a sos nabiera charakterystycznej "oleistej" konsystencji.

Do tego dania polecam podać miseczki z jogurtem naturalnym i guacamole. Przed samym podaniem warto skropić sos sokiem z limonki i posypać tartym cheddarem i listkami kolendry.

Danie dobrze się przechowuje,wystarczy gorący sos przelać do czystych słoików i trzymać w lodówce przez kilka dni. W ten sposób możemy sięgać po nie, kiedy wracamy z pracy i nie mamy czasu, by coś upichcić.

___________________________________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 500 g mielonej wołowiny (np. antrykotu, górnej zrazowej)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 plaster selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1 puszka pomidorów bez skórek (400 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 
  • 1 szklanka bulionu domowego lub gorącej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY: 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
DO PODANIA: natka pietruszki lub kolendra, jogurt naturalny,  starty ser cheddar, guacamole, pokrojona w kliny i podsmażona na oleju tortilla, limonka do skropienia
____________________________________________________________________________
WYKONANIE
  • Cebulę, czosnek, marchewkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy w malakserze lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych  i kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili kroimy w plastry.
  • Kukurydzę i fasolę odsączamy na sicie.
  • W moździerzu rozcieramy na proszek: kmin rzymski, ziarna kolendry i oregano. 
  • Na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekane warzywa.  Smażymy na dużym ogniu około 12 min, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nabiorą złocistego koloru.
  • Dodajemy utarte w  moździerzu  przyprawy, a także mieloną słodką i wędzoną paprykę, sól ( około 1/2 łyżeczki) i pieprz.
  • Stopniowo, nie przerywając smażenia, dodajemy mielone mięso. Kiedy ładnie się przyrumieni, dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody.  Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1 godzinę.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę (można krócej). 
  • Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, papryczkę chili, fasolę i kukurydzę z puszki. Gotujemy bez przykrycia, aż sos się zagęści. Mieszamy od czasu do czasu.
  • Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
  • Gotowe danie posypujemy tartym serem, listkami kolendry lub natki pietruszki oraz drobno pokrojoną pozostałą papryczką chili.
  • Podajemy z dodatkiem chipsów z tortilli lub puszystego ryżu np. z TEGO PRZEPISU 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz