GOFRY LEKKIE JAK PIÓRKO

 Gofry z tego przepisu są bardzo delikatne, leciutkie, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej przygotowuję je latem i podaję z sezonowymi, świeżymi owocami oraz domową bitą śmietaną. Sama bardzo lubię minimalistyczną ich wersję, tylko z dodatkiem cukru pudru, co pozwala w pełni docenić ich kruchość. Polecam

____________________________________
SKŁADNIKI / 12 sztuk
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła (1/2 szklanki masła roztopionego lub dobrego oleju roślinnego)
  • szczypta soli
________________________________________
WYKONANIE 
  • Gofrownicę, najlepiej taką powyżej 1200 W rozgrzewamy do maksymalnej mocy.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy na niskich obrotach miksera na jednolitą masę.
  • Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostałe mleko i roztopione masło.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cista. Mieszamy delikatnie i krótko, uważając, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
  • Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i wykładamy na rozgrzaną gofrownicę. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy około 3-4 minuty, po wyjęciu studzimy na metalowej kratce.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy domową konfiturą lub podajemy z dodatkiem bitej śmietany, jagód, truskawek, malin.

16 komentarzy:

  1. wypróbuje ten przepis chetnie bo na razie wychodziły mi GUMOWE gofry a nie chrupiące...:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby gofry wyszły chrupiące ważnych jest wiele czynników :
      dokładne ubicie piany którą dodajemy do ciasta,
      odpowiednio długie pieczenie,
      studzenie na kratce.
      Gofrownica, najlepiej taka o mocy 1700 W powinna być maksymalnie rozgrzana.
      Im gofrownica ma większą moc, tym lepsze gofry otrzymamy
      Jeśli mamy gofrownicę o słabszej mocy przed każdym kolejnym gofrem należy podgrzewać ją kilka minut.

      Usuń
  2. Gofry są doskonałe!! Właśnie się objadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry fantastyczne.. wyszły chrupiące i delikatne pomimo, że moja gofrownica ma tylko 1000 W. Zamiast masła dałam olej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co robimy z roztopionym masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy do mąki z żółtkami i mlekiem. Już poprawione, dzięki za spostrzegawczość😉

      Usuń
  5. Wspaniałe;ja zrobiłam pół na pół-mleko z maślanka. Rewelacja pomimo gofrownicy 1000W.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje pierwsze i od razu MISTRZOSTWO ŚWIATA! Chrupiace i pyszne! Dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry bardzo delikatne i chrupiace.Robilam z olejem, następnym razem wyprobuję z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy olej nie jest za cięzki.Kiedyś miałam taki przepis z olejem,zawsze wychodziły gumowate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofry z olejem wychodzą lekkie i chrupiące. W razie wątpliwości można zastąpić go roztopionym masłem.

      Usuń
  9. Ciekawe jak smakują na drugi dzień ��

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe jak smakują na drugi dzień 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze, a sporo przepisów juz wypróbowałam. Mam gofrownice DEZAL wiec teoretycznie każde gofry będą ok. Tu jednak przeważył smak i chrupkość. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsze gofry jakie do tej pory zrobiłam. Wychodzą chrupiące nawet w mojej słabej gofrownicy.Robiłam już kilka razy wg tego przepisu. Zawsze są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Na drugi dzień tez są dobre ale oczywiście miękkie.

    OdpowiedzUsuń