Pages - Menu

czwartek, 18 lipca 2013

KASZA MANNA


Kasza manna jest dobra tylko dla dzieci?... Nic bardziej mylnego. Kasza manna to świetny pomysł na sycące śniadanie lub lekkostrawną kolację. Szczególnie dobrze smakuje latem, w towarzystwie świeżych owoców: malin, truskawek i jagód. W sezonie zimowym można podać ją z domową konfiturą, czy sokiem np. z czarnego bzu. 


SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 30 % 
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny
*opcjonalnie: świeże owoce, sok, czekolada, cukier wymieszany z cynamonem

WYKONANIE
  • Mleko łączymy ze śmietaną i dzielimy na pół. W części zimnego mleka rozprowadzamy kaszkę, drugą część zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę z zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez ok 2-3 min.
  • Po ugotowaniu przekładamy kaszkę do schłodzonych pucharków, lub jeśli planujemy podać ją jako deser - do małych szklaneczek.
  • Chłodzimy lub serwujemy na ciepło. Podajemy ze świeżymi owocami lub sokiem. Możemy posypać wiórkami czekolady lub cukrem wymieszanym  z cynamonem.

4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia! Zdrowa kaszka, taką mogłabym zajadać na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam kaszkę :) U Ciebie prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię kaszę manną z dżemem śliwkowym, pycha :)

    OdpowiedzUsuń