ROGALIKI DROŻDŻOWE NAJLEPSZE


Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe, jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki zawsze wychodzą delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Już na etapie wyrabiania ciasto jest lekkie i plastyczne, a uformowane i pozostawione w cieple rogaliki szybko rosną.Ciasto jest dosyć luźne, tak ma być. Wyrabiamy je w misce, mikserem lub lekko natłuszczonymi dłońmi. Podsypujemy mąką dopiero przy formowaniu w kulę i później, podczas rozwałkowywania na placki. Im mniej mąki dosypiemy, tym rogaliki będą delikatniejsze i dłużej pozostaną świeże. Z podanego przepisu upieczecie sporo rogali, które trzymane pod przykryciem zachowają świeżość przez 2 kolejne dni (najlepiej smakują krótko podgrzane na patelni lub w piekarniku).  Wyrośnięte ciasto możecie podzielić na 4 lub 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek i wyciąć po 8 trójkątów. W ten sposób otrzymacie 32 małe rogaliki lub 24 większe.

___________________________________ 

SKŁADNIKI / 32 sztuki

składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych
  • 150 gr śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 100 g masła
  • mała szczypta soli
DODATKOWO: roztrzepane jajko do posmarowania, powidła śliwkowe, Nutella lub gęsta konfitura pomarańczowa, truskawkowa, różana,  cukier puder do posypania
________________________________________________
WYKONANIE
  • W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Nie może być gorące!
  •  Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy, stopniowo dolewając ciepłe mleko. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
  • Jajka roztrzepujemy w miseczce.
  • W rondelku, na małym ogniu,  rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy szczyptę soli. 
  • Dosypujemy pozostały cukier, dodajemy śmietanę lub jogurt, roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże i roztopione masło. 
  • Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego, tzw.haka  przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży, będzie gładkie i lśniące*. Można wyrobić ciasto ręcznie, początkowo mieszając drewnianą łyżką, a później zagniatając lekko natłuszczonymi dłońmi i pracując tylko na zewnątrz ciasta
  • Oprószonymi mąką dłońmi, zagarniamy ciasto pod spód  formując kulę. Lekko smarujemy oliwą lub olejem, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na 2 godziny.
  • Gdy ciasto znacznie powiększy objętość, wyjmujemy je na oprószony mąką blat i ponownie zagarniamy dłońmi pod spód formując kulę. Ostrym nożem dzielimy ją na cztery części. 
  • Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o średnicy 20 cm.
  • Przy pomocy radełka lub noża, każdy z okręgów tniemy na 8 trójkątów - tak jak kroi się pizzę. 
  • Na każdym trójkącie, w jego szerszej/dolnej części, układamy 1 płaską łyżeczkę nadzienia.
  • Zwijamy zaczynając od szerszego końca (z powidłami), lekko zlepiając końce ciasta,  formujemy zgrabne rogaliki.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod luźnym przykryciem z folii spożywczej lub ściereczkido wyrośnięcia na 30 minut.
  • Napuszone rogaliki można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 190༠ C (bez termoobiegu). Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości rogalików jakie uformowaliśmy - powinny się lekko przyrumienić.
  • Studzimy na kratce. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
 Można wyrobić ciasto ręcznie, początkowo mieszając drewnianą łyżką, a później zagniatając lekko natłuszczonymi dłońmi, starając się pracować tylko z zewnętrzną warstwą ciasta. W razie potrzeby można lekko oprószyć mąką.

6 komentarzy:

  1. Domowe rogaliki smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne Ci wychodzą, moje są zawsze krzywe i niekształtne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Kształt rogalików, to kwestia wprawy. Staraj się zbyt nie dociskać ciasta przy zawijaniu. Ja dociskam tylko brzegi w miejscu, gdzie jest nadzienie, a później lekko roluję i wywijam końce do dołu:-P

      Usuń
  3. Pysznie się prezentują! *.*
    Właśnie poszukuję dobrego przepisu na rogaliki, wszystkie do tej pory testowane niezbyt mi posmakowały...

    A z wyżej podanej proporcji może wyjść 40 sztuk?
    To chyba już zupełnie takie mini mini ?_?
    ...
    Upewniam się, bo widzę, że Ty podzieliłaś swój jeden placek na 12 trójkątów, zakładam że drugi pewnie na tyle samo? To razem ledwie 24 rogaliki, a i tak już po zdjęciu widać, że niewielkie... ^^''

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AIS*NENE
      Tak jak napisałam, z tego przepisu rzeczywiście można upiec 40 rogalików. Wówczas przygotowane ciasto dzielimy na 4 części i każdą część na 8-10 trójkątów. -Rogaliki wyjdą całkiem małe, takie ok 6-7 cm
      Ja sama najczęściej dzielę ciasto na 2 części i każdą z nich tnę na 12 trójkątów.Wtedy rogaliki wychodzą ok 10 cm - jak na zdjęciach powyżej.

      Już poprawiam nieścisłości:-)

      pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienia :]]

      również pozdrawiam serdecznie!
      N.

      Usuń