BISZKOPT PUSZYSTY/ IDEALNY


Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu).

Biszkopt z tego przepisu urośnie dzięki prawidłowo ubitym białkom. Im więcej pęcherzyków powietrza wtłoczymy do białek podczas ubijania, tym wyższe i bardziej pulchne będzie nasze ciasto.

 Biszkopt stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami  czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. 
Jest świetny zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao).
     
                                                                                                                  
SKŁADNIKI / na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub na formę o wymiarach 21x30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                     
WYKONANIE
  • Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, boków nie smarujemy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
  • Żółtka bardzo dokładnie oddzielamy od białek.
  • Białka wlewamy do szklanej lub metalowej misy i ubijamy - początkowo na niskich, później na coraz wyższych obrotach miksera. Na tym etapie nie ubijajmy białek zbyt długo, gdyż można je "przebić". 
  • Kiedy piana stanie się lekko sztywna, stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą.
  • Od momentu gdy dodamy pierwszą porcję cukru nie ma już możliwości przebicia piany, dlatego miksujemy tak długo, aż ostatnia porcja cukru całkowicie się rozpuści.
  • Kiedy ubita piana będzie gęsta, sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka. 
  • Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
  • Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy drzwiczek.
  • Po ok 35 min. biszkopt powinien być upieczony. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem - powinien być suchy. 
  • Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy na blat (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm.
  • Wyjmujemy z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie. Boki oddzielamy nożykiem.

269 komentarzy:

  1. Cudny, też robię bardzo podobnie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz mi ile proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodajemy proszku do pieczenia i dlatego biszkopt nie opada po upieczeniu.
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo zachęcający przepis:) Chciałabym go wypróbować i mam pytania:
    1) "roztrzepane żółtka" - żółtka roztrzepać mikserem? (z częścią cukru czy bez?)
    2) Czym przykryłaś wierzch biszkoptu że wyszedł taki równiutki? Pergaminem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka wystarczy roztrzepać widelcem, bez cukru; cukier stopniowo wsypujemy pod koniec ubijania białk, gdy piana jest już lekko sztywna.
      Biszkopt po upieczeniu jest wysoki i nie opada dzięki dokładnemu ubiciu białek, napowietrzeniu ich; po wystudzeniu boki ciasta oddzieliłam nożykiem i odwróciłam je do góry dnem, dno formy wyłożyłam papierem do pieczenia; pozdrawiam

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Zrobiłam według przepisu! :-) :-) :-) Biszkopt wyszedł naprawdę IDEALNY! 30 min pieczenia :D Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten biszkopt, zaraz biorę się do pieczenia , a blog do obserwowanych. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie, http://tajemnice-natury.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny, bardzo ciekawy blog, będę zaglądać; daj znać jak udał się biszkopt ;-)

      Usuń
  6. Witam. Biszkopt, pierwszy raz nie opadł, przepis "sprzedałam "całej rodzince. Tak w ogóle, to biszkopt znalazłam na stylowych, potem tu trafiłam, pozdrawiam serdecznie.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że biszkopt wyszedł;-) U mnie także wszyscy pieką biszkopt z tego przepisu. Jest niezawodny. Wszystkiego dobrego :-)

      Usuń
    2. Zawsze robię z tego przepisu jest mega😊

      Usuń
  7. Właśnie upiekłam biszkopt wszystkie porcje razy dwa gdyż piekłam dużą blachę z piekarnika,wyszedł wspaniale mimo że pierwszy raz,pragnę poinformowac iż dodawałam mąkę i mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach więc nie musi być łyżką.Super,super a tak przy okazji WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z Twojego przepisu i biszkopt wyszedł rewelacyjny!!! Przepis podałam dalej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba spróbuję :)
    A dlaczego mąkę przesiewamy do szklanej miski? To ma jakieś znaczenie?
    Miłego dnia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesiewanie mąki ma na celu jej spulchnienie i napowietrzenie. W efekcie ciasto po upieczeniu jest pulchniejsze i lżejsze.

      Usuń
  10. Przepis wypróbowałam, jest idealny - najlepszy biszkopt pod słońcem :) Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czemu ma służyć rzucenie biszkoptu z wysokości na blat? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o to, aby usunąć pęcherzyki powietrza, które nagromadziły się w cieście...

      Usuń
  12. Piekny ale opadl mi srodek a robilam przepis kropka w kropke...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na to czy biszkopt się uda ma wpływ wiele czynników, więc trudno stwierdzić dlaczego środek opadł ;
      - biszkopt z tego przepisu nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki ubitym białkom, ostatecznie powinien nawet podwoić swoją objetość
      - wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
      - piekarnik powinien być rozgrzany, i co najważniejsze
      mąke należy bardzo delikatnie, ale dokładnie wmieszać do ubitych na sztywno białek
      jeśli piekłaś według tych zasad, to szczerze mówiąc nie wiem, co mogło być przyczyną opadnięcia środka biszkoptu.
      Może następnym razem wyjdzie idealny
      pozdrawiam serdecznie
      ania

      Usuń
    2. PANI MAGDO WINĘ ZA OPADNIĘTY ŚRODEK MOŻE PONOSIĆ WYSŁUŻONA BLACHA(FORMA ,TORTOWNICA)KTÓREJ PANI UŻYWA JEST ZWYCZAJNIE PRZEPIECZONA -PROSZĘ ZAOPATRZYĆ SIĘ W NOWĄ A NAJLEPIEJ GDYBY NIE BYŁA Z CIENKIEJ BLACHY(MATERIAŁU Z KTÓREJ JEST WYKONANA).POZDRAWIAM- DOROTA CHIJO

      Usuń
  13. Właśnie zrobiłam biszkopt, studzi się i mam nadzieje ze nie opadnie;) nie wyrosl jednak taki prościutki, wyrosl w srodku, a boki zostaly nizej, czy jest jakis sposob zeby tak sie nie działo? Pozdrawiam gaba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na zdjęciu powyżej, wystarczy ostudzony biszkopt odwrócić spodem na wierzch. pozdrawiam ;-)

      Usuń
  14. Wczesniejszy komentarz sie nie wyswietlil,takze pisze raz jeszcze. Przepis REWELACJA. Wielokrotnie sprawdzony, za kazdym razem wyszedl idealnie. Dziekuje :-) i pozdrawiam www.magialekanto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamiast mąki ziemniaczanej dodaję budyń, czasem tez kakao,kawę rozpuszczalną lub cappuccino, w zależności jaki smak chcę uzyskać. Biszkopt jest naprawdę puszysty i wysoki. Za kazdym razem wychodzi idealnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem czy może wysmarować masłem i bułką posypać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wyłożyć papierem samo dno blaszki i dopiero zapiąć obręcz.

      Usuń
  17. Zrobiłam jednak na maśle i bułce i wyszedł super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy smarowałaś też boki blaszki? Ja nigdy tego nie robię, gdyż mam wrażenie, że biszkopt po upieczeniu przykleja się do boków, co zapobiega ewentualnemu jego opadanięciu. Nożykiem obkrawam boki dopiero, gdy biszkopt całkowicie ostygnie.

      Usuń
  18. A jakie proporcje mam wybrać, gdy chcę zrobić w blaszce o wymiarach 35cm/23cm. Potrzebuje dobrego biszkoptu własnie na tort :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. a próbował ktoś z domieszką kakao?? ile czego mniej lub więcej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby otrzymać biszkopt kakaowy wystarczy 1/3 szklanki mąki pszennej zastąpić kakao i razem z mąką ziemniaczaną przesiać do piany z białek

      Usuń
  20. właśnie robię, rośnie jak wściekły

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. Biszkopt pieczemy 35-40
      Minut w 170 stopniAch C bez termoobiegu

      Usuń
  22. Wyszedł! Pierwszy raz robiłam biszkopt! I to pieczony w termoobiegu (awaria piekarnika przed świętami - klasyka) dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ten przepis. Jest super, boski, cudowny i można zjeść "na sucho", bez kremu czy dżemu :D
    Jeszcze raz słonecznie dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. EWELINKO niezmiernie mi miło, że biszkopt wyszedł i smakował; pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  24. Ciekawy przepis. Proszę mi powiedzieć jednak jak zwiększyć skłądniki, gdy chcę zrobić biszkopt o średnicy 30 cm ( i chcę go przekroić na 3 części a nie dwie)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na blaszkę o średnicy 30 cm. zwiększyłabym składniki o 1/2 i dała 10 jajek. Wydaje mi się, że ubicie większej ilości białek niż 10 w jednej misce byłoby trudne.
    Aby precyzyjnie odmierzyć składniki możesz skorzystać z przelicznika foremek http://przeliczarka.herokuapp.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam pytanie szklanka 200 ml czy 250 ml

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka ma 250 ml pojemności

      Usuń
    2. Szklanka szklance nie równa. Wykonana z cienkiego szkła będzie miała zazwyczaj do 250 ml ale, np te z grubego szkła przydymionego z uszkiem mają pojemność tylko 200 ml.

      Usuń
    3. szklanka o pojemnośći 250 ml ma pojemność zawsze taką samą niezmiennie od grubości szkła. Natomiast po wytarowaniu 250 ml wody szklanka mieści około 140 g mąki pszennej

      Usuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. super dziekuje biszkopt bez proszku do pieczenia tego szukalam rewelacja pozdrawiam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam. Muszę Ci bardzo podziękować za ten przepis. Robiłam biszkopt pierwszy raz i od razu sukces. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia. Wykonałam ciemny-kakaowy biszkopt, tyle że w prostokątnej, dużej formie 25/33. Wyszedł puszysty i wysoki. Moja teściowa robi cudne biszkopty ale muszę przyznać, że tym przepisem chyba Jej dorównałam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Pieknie sie zapowiadal, masa cudowna. Niestety przypalil sie i wyrosla wysepka na srodku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyjęciu biszkoptu z formy można odwrócić go spodem do gôry i delikatnie odkleić papier. Jeśli wierzch mocno się przypalił polecam ściąć górę ciasta używając ostrego noża z ząbkami. Biszkopt jest wysoki więc nie powinno mieć to wpływu na wygląd i smak tortu.
      Pod koniec pieczenia warto obserwowć, czy wierzch ciasta nie przypala się zbyt mocno. W takim przypadku należy przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej.

      Usuń
  32. dziekuje za odpowiedz, tort wyszedl pyszny, nie bylo czuc spalonego:) wysepka troszke opadla. Przepis mozna zaliczyc do udanych.mysle ze jednak piekarnik mi nawala

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  34. Robię identyczny tylko wszystko do końca mieszam mikserem .

    OdpowiedzUsuń
  35. Robię identyczny tylko wszystko do końca mieszam mikserem .

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyszedł twardy, niesmaczny ;/;/ Innym razem korzystałam z innego, podobnego przepisu z dodatkiem sody i wyszedł super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt z tego przepisu nie potrzebuje dodatku spulchniaczy typu proszek do pieczenia czy soda oczyszczona; rośnie dzięki dobrze ubitym białkom. To one nadają mu puszystości i lekkości. Białka należy długo ubijać stopniowo łyżka po łyżce dosypując cukier, który na końcu nie powinien być wyczuwalny w pianie ( warto nabrać porcje masy i rozetrzeć między palcami, lub spróbować). Piana na końcu powinna być lekka, lśniąca i puszysta; wówczas upieczony biszkopt będzie wysoki i delikatny.

      Usuń
  41. Robiłam ten biszkopt juz wiele razy. Stosuję go jako bazę do wszystkich ciast z kremem czy do serników jako podstawę. Nie wiem jak może się nie udać, może to wina piekarnika lub została zniszczona struktura białka. Robiłam i na dużych blaszka i na mniejszych, zawsze wychodzi.Żadnego biszkopt nie należy długo mieszać, z białkiem łączymy delikatnie.

    OdpowiedzUsuń
  42. logicznie i konkretnie. z 8 jajek i minimalnie zwiększonej porcji mąki (o jedną łyżkę) wychodzi forma średnicy 26 cm wypełniona po krawędź. czas pieczenia 43 minuty w 170C.

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy można zastąpić mąkę przenna tortowa jakąś mąka bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy można zastąpić mąkę przenna tortowa jakąś mąka bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę pszenną miżnamożna zastąpić ryżową. dobra będzie także mieszanka mąk: kukurydzianej i ziemniaczanej w proporcji 2:1 lu zmielonych orzechów i mąki ziemniaczanej

      Usuń
  45. Piekny wyszedl.swietny przepis.juz zapisany w zeszycie ze sprawdzonymi przepisami.Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  46. Piekny wyszedl.swietny przepis.juz zapisany w zeszycie ze sprawdzonymi przepisami.Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  47. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  48. Grzanie piekarnika ma być góra i dół?

    OdpowiedzUsuń
  49. Tak, góra i dół bez termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń
  50. robiłam już dwa razy i wyszedl świetny !! nie opada, nie jest wypukły, polecam serdecznie i dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Robię dzisiaj drugi raz biszkopt z tego przepisu, pierwszy był pyszny i piękny! Oby i dzisiaj się udał bo chcę stworzyć tort :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że biszkopt udał się i tym razem. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  52. A jesli nie moge wylaczyc termoobiegu? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pieczemy z termoobiegiem obniżamy temperaturę o 20 stopni C

      Usuń
  53. Witam. Czy można przed włożeniem ciasta do piekarnika dodać jagody na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można dodać owoce

      Usuń
    2. Chciała bym jeszcze zapytać czy używając dużej blaszki 25x40 cm mam zwiekszyć proporcje?

      Usuń
  54. Wszystkie składniki x 1,6? :) nie wiem czy można zaufać przeliczarkom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość składników Zwiększyłabym o 1,5 .przepraszam że tak późno odpisuję, ale aktualnie jestem na wakacjach.

      Usuń
  55. Najlepszy przepis ever. Robię na jego bazie torty i mało kto wierzy, że bez proszku biszkopt rośnie tak pięknie. Sprawdza się także dobry sprzęt - polecam mikser planetarny zwany potocznie kiciusiem :) Gwarancja udanych wypieków. Przepis podałam już kilku osobom dalej. Pozdrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń
  56. Jestem kompletnym beztalenciem cukierniczym ale ten przepis wreszcie to zmienił:) Wyrósł pięknie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  57. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  58. Można dodać truskawki na wierzch przed pieczeniem? Boję się bo są wodniste. Jakie owoce można dać na wierzch przed pieczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  59. Biszkopt godny polecenia. Torty piekę już dosyć długo lecz to pierwszy biszkopt który mnie zaskoczył mega pozytywnie, bez proszku do pieczenia pięknie wyrusl, jak pisała autorka przepisu nie opadł.

    OdpowiedzUsuń
  60. Jestem pod wrażeniem,pierwszy raz robiłam i cudeńko, wysoki oczywiście rzuciłam z wysokości.

    OdpowiedzUsuń
  61. Wyszedł bezbłędie.Upiekłam w okrągłej tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym+bułka tarta.Bez papieru.Wysoki i pachnący.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  62. Wysoki, nie opada. Dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  63. Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  64. korzystam z Twojego przepisu od kilku lat. Nie zamienię na żaden inny! Ten biszkopt jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
  65. chciałabym dodać barwnik aby wyszedł różowy biszkopt. W jakim momencie najlepiej go dodac. mam w formie zelowej i płynnej

    OdpowiedzUsuń
  66. Idealny! Za każdym razem wychodzi idealny!

    OdpowiedzUsuń
  67. Witam serdecznie, czy biszkopt po upieczeniu rzucić do góry dnem czy normalnie?

    OdpowiedzUsuń
  68. Super przepis I biszkopt wyszedl

    OdpowiedzUsuń
  69. Faktycznie ten przepis jest idealny a opis bardzo dokładny :) jest baza do moich ciast od paru lat i nigdy mnie nie zawiódł - dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Super przepis ,biszkopt Perfect

    OdpowiedzUsuń
  71. Szkoda ,ze nie mozna dodac zdjecia ,na 30 cm blaszke dalam 10 jajek i reszte po 1/2 porcji ,odwrocilam so gory dnem i jest Perfect ,dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  72. W innych przepisach jest dodatek wody lub oleju,żeby ciasto było wilgotne.Czy to jest wilgotne bez oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt jest odpowiednio wilgotny, nie trzeba dodawać oleju

      Usuń
  73. Witaj. Czym można zastąpić cukier? Syrop z agawy? Chciałabym zrobić tort na pierwsze urodziny córki, ale nie chce aby zawierał cukier. Myślisz że jeśli dodam trochę syropu z agawy to się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier ma o wiele większe znaczenie przy pieczeniu biszkoptu, niż może się wydawać. Zapewnia jemu puszystość i odpowiednią gęstość. To właśnie dzięki dokładnemu i długiemu ubiciu białek z cukrem, ciasto pięknie rośnie i nie opada po upieczeniu. Niestety wydaje mi się, że nie można zastąpić go syropem z agawy. Nie powinno się także zmniejszać jego ilości.

      Usuń
  74. Punkt pierwszy i najważniejszy, który zna każda doświadczona gospodyni biszkoptu się niesprawdza patyczkiem!!!!! To profanacja ciasta, to tak samo jakby sprawdzać w ten sposób drożdżowca, nie robi się tego. Piecze się od do, a potem od razu wyjmuje i rzuca o podłogę. Składniki z Pani przepisu można zmodyfikować do 5 jaj, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej i ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. To są moje proporcje, jak blacha wysoka taki i biszkopt. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  75. Dziś pierwszy raz piekłam i mi środek po wyjęciu opadł.Zrobil się dol

    OdpowiedzUsuń
  76. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  77. Faktycznie ten biszkopt ze zdjęci wydaje się jak z bajki. Na pewno był pyszny i nie było problemu z jego zniknięciem :) Już znalazłam fajny przepis na https://basiazsercem.pl i zaraz idę do kuchni. Narobiłam sobie wielkiego smaku jak tylko pierwszy raz spojrzałam na te zdjęcia. Zresztą kto nie lubi biszkoptów.

    OdpowiedzUsuń
  78. Już raz piekłam i był najlepszy ❤ mam pytanie bo chce upiec znowu i zastanawiam się czy mogę upiec w sylikonowej formie? Wyrośnie mi? :-)

    OdpowiedzUsuń
  79. Zrobiłam dziś ,ten przepis jest wspaniały nareszcie wyszedł mi biszkopt i dosłownie taki jak na zdjęciu. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  80. Biszkopt jest świetny. Upiekłam dwa takie same, oba ładnie wyrosły i miałam super wysoki tort :)

    OdpowiedzUsuń
  81. Thank you very much for seeing 밤알바 information.
    Thank you very much for seeing 밤알바 information.
    Thank you very much for seeing 밤알바 information.
    Thank you very much for seeing 밤알바 information.
    Thank you very much for seeing 밤알바 information.
    Thank you very much for seeing 유흥알바 information.
    Thank you very much for seeing 유흥알바 information.
    Thank you very much for seeing 유흥알바 information.
    Thank you very much for seeing 유흥알바 information.
    Thank you very much for seeing 유흥알바 information.
    Thank you very much for seeing 룸알바 information.
    Thank you very much for seeing 룸알바 information.
    Thank you very much for seeing 룸알바 information.
    Thank you very much for seeing 룸알바 information.
    Thank you very much for seeing 룸알바 information.

    OdpowiedzUsuń
  82. A ja tam pomyślałam - zamiast mąki ziemniaczanej, użyć kisielu owocowego? Robiłam babki z udziałem kisielu i wychodziły bardzo fajnie. Spróbuję z biszkoptem :p Kisiel w składzie do praktycznie mąką ziemniaczana, barwnik i aromat, więc raczej wyjść powinno :3 Dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  83. Nie ma lepszego przepisu, zawsze idealny biszkopt😊

    OdpowiedzUsuń
  84. I o tto chodzi, biszkopt jeszcze mieszam ale już daje komentarz jak super napisany przepis krótko zwięźle zrozumiale a nie przepisy w których się zastanawiam czy to czytam o składnikach czy całym czyimś dzieciństwie przy okazji hahaha
    Polecam Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  85. Przepis bez super właśnie go zrobiłam polecam

    OdpowiedzUsuń
  86. moja przyjacióła ma zaniedługo urodziny i chce jej zrobić jakiś tort i wpadłam na tą stronę i jak czytam te komentarze to aż chce juz go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  87. Dzień dobry czym moge zastąpic make ziemniaczana i ile dac ewentualnie zamiennika . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  88. Super te przepis. zawsze robilam podobnie ale kilka Pani trików sprawiło że wyszedł idealny i nie opadł. Pierwszy mój biszkopt bez proszku czy sody. Extra.

    OdpowiedzUsuń
  89. 이것은 정말 좋은 기사라고 생각합니다. 이 정보를 흥미롭고 매력적으로 만듭니다. 독자들에게 생각할 수있는 많은 것을 주셨고 저는 그런 종류의 글에 감사드립니다. 먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  90. Remarkable article, it is particularly useful! I quietly began in this, and I'm becoming more acquainted with it better! Delights, keep doing more and extra impressive 토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  91. Trying to say thanks won't simply be adequate, for the fantasti c clarity in your written work. I will immediately snatch your rss channel to remain educated of any updates. 안전놀이터

    OdpowiedzUsuń
  92. Thanks for sharing. Always good to find a real expert. 먹튀신고

    OdpowiedzUsuń
  93. ❤ I favor the idea, such a good deal buy traffic

    OdpowiedzUsuń
  94. ❤ I favor the idea, such a good deal 토토

    OdpowiedzUsuń
  95. Great Information sharing .. I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post. 먹튀폴리스

    OdpowiedzUsuń
  96. Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people paginas web tijuana

    OdpowiedzUsuń
  97. wow muy impresionante, nunca he visto algo así antes Seo Ottawa

    OdpowiedzUsuń
  98. You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. yamaha dealer

    OdpowiedzUsuń
  99. I was truly thankful for the useful info on this fantastic subject along with similarly prepare for much more terrific messages. Many thanks a lot for valuing this refinement write-up with me. I am valuing it significantly! Preparing for an additional excellent article 사설토토

    OdpowiedzUsuń
  100. I got a web site from where I be capable of really obtain valuable information regarding my study and knowledge.
    Great Article… Good Job… Thanks For Sharing…

    Website:바카라


    OdpowiedzUsuń
  101. I was surfing the Internet for information and came across your blog. I am impressed by the information you have on this blog. It shows how well you understand this subject. Used Car Dealorship Berkshire

    OdpowiedzUsuń
  102. Yes i am totally agreed with this article and i just want say that this article is very nice and very informative article.I will make sure to be reading your blog more. You made a good point but I can't help but wonder, what about the other side? !!!!!!Thanks Airport Transfer Service

    OdpowiedzUsuń
  103. In the world of www, there are countless blogs. But believe me, this blog has all the perfection that makes it unique in all. I will be back again and again 검증업체

    OdpowiedzUsuń
  104. I have been checking out a few of your stories and i can state pretty good stuff. I will definitely bookmark your blog 토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  105. When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. 먹튀폴리스

    OdpowiedzUsuń
  106. 이 게시물은 귀중하고 독특한 정보를 제공하고 있습니다. 멋진 기사를 만들기 위해 시간과 노력이 필요하다는 것을 알고 있습니다. 먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  107. 귀하의 기사는 많은 사람들에게 정말 영감을줍니다. 더 많은 게시물을 기대하겠습니다. 계속해! 감사합니다. 먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  108. I got a web site from where I be capable of really obtain valuable information regarding my study and knowledge.
    Great Article… Good Job… Thanks For Sharing…

    Website:키스방


    OdpowiedzUsuń
  109. Hahaha, good, good. The writing is interesting.토토사이트 Look at my writing.

    OdpowiedzUsuń
  110. Hello
    Thank you for giving me useful information.
    Please keep posting good information in the future
    I will visit you often. Thank you.
    I am also running the site. 메이저놀이터 This is a related site, so please visit once.
    Have a niceday!

    OdpowiedzUsuń
  111. That is why it can be more effective that one could essential investigation in advance of making. You'll be able to write increased content using this method. best online marketing services in usa

    OdpowiedzUsuń
  112. Hi would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?

    I’ve loaded your blog in 3 different browsers and
    I must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price?
    Many thanks, I appreciate it!

    Also visit my web page ::오피사이트


    OdpowiedzUsuń
  113. I accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? 온라인홀덤

    OdpowiedzUsuń
  114. I've been troubled for several days with this topic. 먹튀검증, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

    OdpowiedzUsuń
  115. I got a web site from where I be capable of really obtain valuable information regarding my study and knowledge.
    Great Article… Good Job… Thanks For Sharing…

    Website:안마


    OdpowiedzUsuń
  116. I learned a lot from you.토토사이트 I have a hobby similar to yours.

    OdpowiedzUsuń
  117. HI~Nice stuff, do tell us when you post something like that!먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  118. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  119. Looking at this article, I miss the time when I didn't wear a mask. 온라인바둑이 Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us.

    OdpowiedzUsuń


  120. 저희는 2011년 설립 되었으며 우리카지노 계열과 온라인 카지노업게에서 동거동락한지도 어언10여년이 되어갑니다. 그동안의 일들을 생각하면 아주많은 일들이 주마등처럼 지나갑니다. 우리카지노24는 고객과의 신뢰를 최우선으로 생각해왔으며 "고객의 손실은 곧 우리의 손실" 이라는 마음으로 항상 고객곁에서 희노애락을 같이해왔습니다. 수많은 카지노 에이전시들이 난립하는 순간이지만 저희는 걸어왔던 길보다 더긴길을 고객 여러분과 합께할것을 약속드리며 오늘도 고객님들이 승리할수있도록 최선을다해 정진하겄습니다. 앞으로도 100%검증된 업체만 소개할것을 약속드리며 소개의 글을 마칩니다. 우리카지노24 직원일동.
    샌즈카지노

    OdpowiedzUsuń
  121. I basically need to disclose to you that I am new to weblog and unquestionably loved this blog website. Likely I'm going to bookmark your blog . You totally have magnificent stories. Cheers for imparting to us your 사설토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  122. I just wanted to say that I was new to the blog and really enjoyed this website. More likely to bookmark your blog.사설토토사이트You certainly have a remarkable article. This is a guide for sharing websites.

    OdpowiedzUsuń
  123. That's a great article! The neatly organized content is good to see. Can I quote a blog and write it on my blog? My blog has a variety of communities including these articles. Would you like to visit me later? 메이저안전놀이터

    OdpowiedzUsuń
  124. I'm writing on this topic these days, Kèo hay, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

    OdpowiedzUsuń
  125. Attractive section of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed
    account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing
    on your augment or even I success you access constantly quickl

    Also visit my site:ポーカー

    OdpowiedzUsuń
  126. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
    Extremely helpful info particularly the last part :) I care for such info
    a lot. I was seeking this particular information for
    a long time. Thank you and good luck.대구오피

    OdpowiedzUsuń
  127. thanks for this really helpful for me as we are in a new generation all things change in a blink of eyes.
    파워볼사이트

    OdpowiedzUsuń
  128. Useful information. Lucky me I found your web site by chance, and I’m shocked
    why this coincidence did not took place earlier! I bookmarked it.
    스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  129. this article would help us as a citizens in this country how make it more better.
    파워볼

    OdpowiedzUsuń
  130. 온라인카지노
    this kinda bring has a good vibes to us as a readers and visitors in this wonderful blog thanks for this writer i salute your genuine effort into this.

    OdpowiedzUsuń
  131. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers! 메이저놀이터

    OdpowiedzUsuń
  132. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch. 먹튀신고

    OdpowiedzUsuń
  133. What an interesting story! I'm glad I finally found what I was looking for Kèo hay.

    OdpowiedzUsuń
  134. I really got a lot of information from your site. I want to help you too.
    I hope you can visit my blog and get some good information like me. 출장안마




    OdpowiedzUsuń
  135. Your content is very inspiring and appriciating I really like it please visit my site for Satta king result also check
    Sattaking
    Nice post check my site for super fast Satta king Result also check Sattaking
    Nice post check my site for super fast Satta king Result also check Sattaking
    Nice post check my site for super fast Satta Result Result also check Sattaking and also check satta king

    OdpowiedzUsuń
  136. Wow, I assume the viewers are extremely touched by your writing. I am really touched by your writing. I am extremely interested as well as envious of just how you compose such an excellent writing. Your handwriting resembles a well-known author, and also I believed I would certainly attempt to compose like you. Many thanks. 바카라사이트

    OdpowiedzUsuń
  137. Youre so right. Im there with you. Your weblog is definitely worth a read if anyone comes throughout it. Im lucky I did because now Ive received a whole new view of this. 먹튀검증사이트

    OdpowiedzUsuń
  138. This is the perfect post.안전놀이터 It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.

    OdpowiedzUsuń
  139. As I am looking at your writing, Bóng độ I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

    OdpowiedzUsuń
  140. Good day! I could have sworn I've been to this website
    before but after reading through some of the post I realized it's new
    to me. Nonetheless, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking
    back frequently! 대구오피


    OdpowiedzUsuń
  141. While looking for articles on these topics, I came across this article on the site here. As I read your article, I felt like an expert in this field. I have several articles on these topics posted on my site. Could you please visit my homepage? 메이저놀이터순위

    OdpowiedzUsuń
  142. Czy można prosić o składniki na formę o średnicy 28cm?

    OdpowiedzUsuń
  143. I am not speaking about totally free pens and espresso mugs
    using your emblem to them, I am speaking in regards to the digital immediate obtain supplies.
    In the last a few years, it is now possible, due to the boom inside the on the web industry.
    Check out the bingo reviews to get additional information regarding particular online bingo site and you will earn extensive money.
    오피사이트

    OdpowiedzUsuń
  144. Hello ! I am the one who writes posts on these topicssex I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?

    OdpowiedzUsuń
  145. Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts. 스포츠토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  146. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you 먹튀사이트 I couldn't think of this, but it's amazing! I wrote several posts similar to this one, but please come and see!!

    OdpowiedzUsuń
  147. Hello, I am one of the most impressed people in your article. 우리계열 I'm very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  148. This is one very interesting post. I like the way you write and I will bookmark your blog to my favorites. 사설토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  149. I saw your article well. You seem to enjoy 토토사이트추천 for some reason. We can help you enjoy more fun. Welcome anytime :-)

    OdpowiedzUsuń
  150. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists. 안전놀이터순위

    OdpowiedzUsuń
  151. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently 안전놀이터추천

    OdpowiedzUsuń
  152. You delivered such an impressive piece to read, giving every subject enlightenment for us to gain information. Thanks for sharing such information with us due to which my several concepts have been cleared. 메이저안전놀이터

    OdpowiedzUsuń
  153. Good morning!! I am also blogging with you. In my blog, articles related to are mainly written, and they are usually called 메이저사이트. If you are curious about , please visit!!

    OdpowiedzUsuń
  154. What a post I've been looking for! I'm very happy to finally read this post. tỷ lệ kèo Thank you very much. Can I refer to your post on my website? Your post touched me a lot and helped me a lot. If you have any questions, please visit my site and read what kind of posts I am posting. I am sure it will be interesting.

    OdpowiedzUsuń
  155. As I am looking at your writing, 먹튀검증사이트 I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

    OdpowiedzUsuń
  156. Your post is very interesting to me. Reading was so much fun. I think the reason reading is fun is because it is a post related to that I am interested in. Articles related to 메이저놀이터순위 you are the best. I would like you to write a similar post about !

    OdpowiedzUsuń