Pages - Menu

niedziela, 13 października 2013

KOTLECIKI CURRY NA PATYKU

Proste dania są najlepsze, dlatego zachęcam do zrobienia chrupiących kotlecików na patyku. Aby je wykonać nie potrzeba szczególnych zdolności kulinarnych, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich forma sprawia, że świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Szczególnym powodzeniem cieszą się na imprezach dla dzieci, choć sama często przygotowuję je na obiad w dni, gdy na zrobienie posiłku mam nie więcej niż pół godziny. Są delikatne w środku,  z chrupiącą panierką na zewnątrz i z wyraźnie wyczuwalnym aromatem curry. Najlepsze z zestawem ulubionych dipów.

SKŁADNIKI na 8 większych kotletów:
  • 2 średnie piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki/można pominąć
  • 1/2 szklanki bułki tartej/ do panierowania
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, pieprz
  • olej do smażenia
DODATKOWO: patyczki do szaszłyków

WYKONANIE

  • Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy na 4 - 6 części.
  • Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy jak najdrobniej przy użyciu malaksera.  Dodajemy pokrojone piersi kurczaka, żółtko, natkę pietruszki oraz sól, pieprz, curry i ostrą paprykę jeśli używamy. Miksujemy, tym razem w trybie pulsacyjnym ( nie miksujemy na papkę, ale tak by kurczak miał formę małych kawałków). Możemy także wszystkie składniki drobno posiekać nożem.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy zgrabne wałeczki (ok. 8 - 12 sztuk w zależności od wielkości kotlecików jakie chcemy otrzymać).
  • Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanej, ok. 0,3 cm warstwie oleju. W czasie smażenia przewracamy kotleciki, aby ładnie przyrumieniły się z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. W każdy wbijamy patyczek do szaszłyka
  • Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i dipem czosnkowym (jogurt naturalny+sok z cytryny+ czosnek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz