PENNE Z PIKANTNYM SOSEM NA BAZIE SUROWEJ KIEŁBASY

Makaron penne w dość nietypowym wydaniu. Z pysznym, pikantnym sosem, którego podstawę stanowi surowa kiełbasa. Do tego drobno zmiksowane  warzywa, sos pomidorowy i nasiona kopru włoskiego. Całość zaskakująco smaczna. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 250 g makaronu penne / dałam taki
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 świeża papryczka chili / mała, bez szypułek
  • ok. 200 g dobrej jakości surowej kiełbasy np. polskiej
  • 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków bazylii
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania.
  • Dymki, marchewkę i seler kroimy na kawałki i miksujemy w malakserze razem z chili. 
  • Dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę  oraz nasiona kopru i suszone oregano. Bardzo dokładnie miksujemy.
  •  Przekładamy całość na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie rozprowadzamy grudki. Mieszamy od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła. 
  • Wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gesty dolewamy nieco wody z gotującego się makaronu.
  • Ugotowany makaron przesypujemy na patelnię z sosem i delikatnie mieszamy, dodając tyle wody z gotowania, by zyskał jedwabistą konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Wykładamy do miski lub na półmisek. Posypujemy parmezanem i listkami bazylii.

1 komentarz:

  1. Witam, nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) po szczegóły zajrzyj tu: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2014/01/maze-w-smietanie-z-biaym-winem-liebster.html :) zachęcam do zabawy i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń