TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE




Idealne mielone powinny być chrupiące na zewnątrz i pulchne w środku. Nie powinny być ani zbyt twarde ani rozpadać się zaraz po usmażeniu. Sukcesem takich kotletów jest dodatek wody lub mleka do surowego mięsa, a następnie jego dokładne wyrobienie. Kotlety smażymy w dość dużej ilości oleju na średnim ogniu, a następnie pieczemy 15 minut.
----------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 8 sztuk
  • 500 g mięsa mielonego, np. cielęcego lub wieprzowego z szynki 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka + 1 szklanka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
-------------------------------------------------
WYKONANIE
  • Bułkę kroimy na plastry, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem lub wodą. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia.
  • Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Do większej miski wkładamy mielone mięso, startą cebulę, 1 jajko oraz sól i pieprz. 
  • Bułkę lekko odciskamy w dłoniach i dodajemy do masy. Wszystko wyrabiamy przez ok. 2-3 minuty. Mieszamy, aż mięso wchłonie cały płyn, a powstała masa będzie gładka, scalona i będzie łatwo odchodziła od dłoni.
  • Nabieramy po 2 łyżki masy i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kotlety, które następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy 0,2 cm warstwę oleju. Kładziemy kotlety i smażymy z dwóch stron na rumiano. 
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia (bez przykrycia) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150ºC bez termoobiegu.
  • Podajemy gorące lub po wystudzeniu przekładamy do specjalnych pojemników lub  woreczków na mrożonki i zamrażamy. Po rozmrożeniu układamy na suchej patelni i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem.

1 komentarz: