To jedno z tych dań, które robię gdy brakuje mi czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15-20 minut i w zasadzie jest gotowe tak szybko jak szybko ugotuje się makaron. Głównymi składnikami tej prostej potrawy są zielone szparagi, suszone pomidory i pokrojony w grubą kostkę łosoś. Wszystko zanurzone w delikatnym śmietanowym sosie z dodatkiem soku z cytryny i szczodrze doprawione różowym pieprzem. POLECAM:-)
SKŁADNIKI /2-3 porcje
- 150 g makaronu penne
- 300 g filetu łososia bez skóry
- 200 ml śmietanki 30%
- ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny i różowy pieprz
WYKONANIE
- SZPARAGI myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce ( same pękną w odpowiednim miejscu). Każdy szparag kroimy na 3-4 części.
- MAKARON gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 6 minut przed końcem gotowania do makaronu wrzucamy grubsze łodygi szparagów, a na 3 minuty przed końcem - cieńsze. Po ugotowaniu makaron i szparagi odsączamy na sicie.
- SOS ŚMIETANOWY W czasie, gdy makaron gotuje się- filet łososia doprawiamy solą i pieprzem, a następnie kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm.
- Pomidory wyjmujemy z zalewy i każdą połówkę kroimy na 4 części.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dorzucamy pokrojonego łososia. Dodajemy wyciścięty przez praskę czosnek. Smażymy na średnim gazie delikatnie mieszając. Uważamy, aby nie przypalić czosnku i aby zbyt nie rozdrobnić łososia.
- Dodajemy suszone pomidory i wszystko zalewamy śmietanką 30%. Doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz do małego i chwilę wszystko podgrzewamy. Wyciskamy sok z ćwiartki cytryny (lub więcej jeśli lubimy) i doprawiamy mieszanką zmielonego pieprzu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Dodajemy odcedzony makaron i szparagi. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy z lampką schłodzonego białego wina i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz