MINI BUŁECZKI IMPREZOWE


Drożdżowe mini-bułeczki  są puszyste, mięciutkie i małe - w sam raz na jeden kęs. Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, w tym także przyjęciach dla dzieci. Zwykle podaję  je z miseczką ziołowego masełka, choć równie dobrze smakują z mniej wytrawnymi dodatkami. Z miseczką nutelli, domowej konfitury czy miodu. Z  jagodami lub/i pokrojonymi w plasterki truskawkami czy bananem. Przepis zdecydowanie wart zapamiętania.
-----------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
BUŁECZKI / 30 sztuk
  • 340 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1¹⁄₂ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody
MASEŁKO ZIOŁOWE
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • MASEŁKO ZIOŁOWE: W miseczce mieszamy miękkie masło z posiekaną natką pietruszki i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy.
  • BUŁECZKI: Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suche, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Stopniowo dolewamy ok. 100 ml letniej wody i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy 1¹⁄₂ łyżeczki soli, a następnie wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałą letnią wodę ( możemy nią przepłukać miseczkę w której wyrastały drożdże) i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka (ok 5 minut) lub ręcznie na blacie lub stolnicy oprószonej mąką(ok 10 minut). Dobrze wyrobione ciasto powinno być lekkie, elastyczne i jednolite. 
  •  Oprószonymi mąką dłońmi, zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na oprószony mąką blat, kroimy na 3 części, z których formujemy wałeczki. Każdy z nich, ostrym nożem, kroimy na ok. 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy w dłoniach małą bułeczkę, lekko podwijając brzegi ciasta pod spód. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • Podajemy z masełkiem ziołowym.

5 komentarzy:

  1. Zakochałem się w tych bułeczkach :) Love, love, love, love :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy tych proporcjach ciasto będzie chyba bardzo luźne, rzeczywiście da się je uformować w bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo luźne. Zawsze dosypuje więcej mąki i daję więcej drożdży. Bułeczki są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest odpowiednie, dzięki temu są puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, jakiej dokładnie mąki pszennej używać najlepiej do tego przepisu. Wyglądają bardzo interesująco nawet na szkolne przekąski.

    OdpowiedzUsuń