ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Pyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się na imprezach lub jako lekka kolacja. Zawsze znika błyskawicznie i zgarnia same komplementy. 
Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.  Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania. 

SKŁADNIKI / 4 porcje (8 plastrów)
CIASTO SZPINAKOWE
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE
  • 300-400 g łososia wędzonego w plastrach 
  • 300 g delikatnego twarożku śmietankowego (polecam Almette)
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
DO PODANIA: posiekany świeży koperek, płatki chili lub młotkowany różowy pieprz, cząstki cytryny lub limonki do wyciśnięcia

WYKONANIE
  • Szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju.
  • W misce miksujemy żółtka, dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy odsączony szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • W drugiej misce ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę. W trzech partiach dodajemy ją do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę i szpatułką rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgranego piekarnika i pieczemy 10 minut.
  • Na blacie rozkładamy 2 kawałki folii spożywczej, tak aby lekko zachodziły na siebie oraz miały wielkość i kształt pieczonego ciasta szpinakowego. Upieczone ciasto wykładamy na przygotowaną folię spodem do góry i delikatnie odklejamy papier do pieczenia.
  • W średniej miseczce mieszamy serek śmietankowy z chrzanem i rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na serku układamy płaty łososia. Całość zwijamy w rulon, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
  • Przed podaniem ostrym nożem kroimy roladę w 2 cm plastry i układamy na talerzu udekorowanym posiekanym koperkiem i płatkami chili. Podajemy z cząstkami cytryny lub limonki do wyciśnięcia.

1 komentarz: