ŁOSOŚ PO AZJATYCKU

Dobry pomysł na zdrowy i sycący obiad lub inspiracja na spotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można go było podawać na stół.
Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret.

SKŁADNIKI / 2 porcje
MARYNATA
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 czerwonej papryczki chili
ŁOSOŚ
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 filety z łososia po ok. 170 g każdy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • MARYNATA: obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę.
  • ŁOSOŚ:Filety z łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy ewentualne ości. Posypujemy solą, pieprzem i chińską przyprawą pięć smaków. Nacieramy z obu stron oliwą 
  • Do żaroodpornej formy przekładamy przygotowaną pastę, układamy łososia i nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania.
  • Piekarnik z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu rozgrzewamy do 200℃. Wkładamy formę z łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów.
  • Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi na maśle brokułami. 


1 komentarz:

  1. świetnie musi smakować
    zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń