STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM

STIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy, w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje.  Fantastyczny efekt osiągnięty przy minimalnym wkładzie pracy. 

---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
KURCZAK W MARYNACIE
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WARZYWA
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
  • 1/2 małego pora pokrojonego w krążki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki
SOS
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyża cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
DODATKOWO
  • 200 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1 duża szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce lub pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry, bazylii lub natki pietruszki
  • cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku.
  • FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na cieniutkie plastry, przekładamy na półmisek. Nacieramy szczyptą soli, pieprzem, ostrą papryką oraz chińską przyprawą 5 smaków. Mieszamy z sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania. 
  • Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
  • W woku lub na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną szalotkę i smażymy mieszając przez 2 minuty. Wrzucamy pokrojony lub starty czosnek. Mieszamy i dodajemy zamarynowane kawałki kurczaka. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając przez około 3 minuty. 
  • Stopniowo nie przerywając procesu smażenia dodajemy warzywa. Smażymy przez około 2 minuty. Przesuwamy składniki na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zagęści. Mieszamy z pozostałymi na patelni składnikami. 
  • Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.
  • Posypujemy papryczką chili i kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz