Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach lub rodzinnych spotkaniach np. w czasie świąt.
Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie własnego sosu balsamicznego sprawdzi się wygodny w użyciu, zawsze gęsty, gotowy sos w butelce.
Jakość składników i wszystkich dodatków to w tej sałatce podstawa, i ma kluczowe znaczenie.
Można potraktować jako przystawkę przed daniem głównym, przygotować wcześniej, ułożyć na talerzach i postawić na stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili.
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 1/2 melona kantalupa oczyszczonego z nasion
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g małych kulek mozzarelli
- garść listków świeżej bazylii
BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki
- 2 garści listków świeżej bazylii
- 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 75 ml oliwy
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
KREM BALSAMICZNY
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- pieprz
WYKONANIE
- KREM BALSAMICZNY: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, często mieszając, aż sos zredukuje się i zgęstnieje.
- PESTO: Wszystkie składniki rozcieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- SAŁATKA: Z melona łyżeczką wydrążamy kulki i układamy na talerzu, dodajemy cieniutkie plastry szynki parmeńskiej i dokładnie odsączone z zalewy kulki mozzarelli. Posypujemy listkami bazylii.
- Przed samym podaniem skrapiamy bazyliowym pesto i domowym kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz