PAPRYKA KONSERWOWA

 Aromatyczna i słodka papryka w zalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską  podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs.
Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają całą zimę. 

SKŁADNIKI / na 3 słoiki 1 litrowe
  • 4-5 sztuk czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula 
  • 9 ziarenek ziela angielskiego
  • 9 kulek czarnego pieprzu
  • 3 płaskie łyżeczki gorczycy
  • 3 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 3 łyżki oliwy
ZALEWA
  • 7¹⁄₂ szklanek wody
  • 1¹⁄₂ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1¹⁄₃ szklanki cukru
  • 4 łyżki soli
WYKONANIE
  • 3 jednolitrowe słoiki dokładnie myjemy i osuszamy ( zakrętki również).
  • Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy, odcinamy końce, kroimy na ćwiartki i dzielimy na mniejsze części.
  • W przygotowanych słoikach układamy warstwami, w równych porcjach,  paprykę i podzieloną na cząstki cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy (po równo do każdego słoika): ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, goździki oraz czarny pieprz. Dociskamy składniki, aby nic nie wystawało. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oliwy.
  • W garnku pod przykryciem zagotowujemy składniki zalewy i gdy cukier całkowicie się rozpuści zalewamy nią paprykę w słoikach ( do całkowitego przykrycia składników). 
  • Gwint słoika dokładnie osuszamy czystą ściereczką, słoiki zamykamy suchymi pokrywkami, wstawiamy do wysokiego garnka wypełnionego gorącą wodą (po wstawieniu słoików powinna sięgać prawie do pokrywki) i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
  • Po pasteryzacji wyjęte z wody słoiki układamy do góry dnem na blacie wyłożonym ściereczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz