Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje, pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 25 g masła
- 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała główka kalafiora (350 g)
- 1,25 litra bulionu
- PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 100 g gorgonzoli
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
- Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plastry, kalafior dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w cienkie plastry.
- W szerokim garnku, na maśle i oleju, przez około 3 minuty podsmażamy pokrojoną cebulkę razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Często mieszamy, nie rumienimy.
- Dodajemy różyczki i łodyżki kalafiora oraz marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy mieszając przez około 5 minut. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili stopniowo dolewamy bulion.
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości warzyw.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokruszoną gorgonzolę.
- Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i hartujemy 1 chochelką gorącego wywaru. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń