Grillowana kukurydza z masełkiem chili może być świetnym pomysłem na lekką kolację lub szybki lunch. Możecie podać ją na imprezie w ogrodzie np. jako dodatek do grillowanych mięs: burgerów i steków.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 4 kolby kukurydzy cukrowej
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce
- 1 łyżka harissy (lub posiekanej papryczki chili)
- sól, słodka papryka w proszku, suszona natka pietruszki
WYKONANIE
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy obrane z liści kolby kukurydzy i gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Zostawiamy w garnku z gorącą wodą do momentu użycia.
- W miseczce mieszamy widelcem miękkie masło ze startym czosnkiem, keczupem, syropem klonowym, szczyptą soli i harissą. Wykładamy do mniejszej miseczki.
- Kolby kukurydzy odsączamy na papierowych ręcznikach i układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając, aż z każdej strony pokryją się czarnymi paskami.
- Wykładamy na talerz, posypujemy szczyptą soli, słodkiej czerwonej papryki i suszonej natki pietruszki. Podajemy z masełkiem chili. Można skropić sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz