GRILLOWANA KUKURYDZA Z MASEŁKIEM CHILLI


Grillowana kukurydza z masełkiem chili może być świetnym pomysłem na lekką kolację lub szybki lunch. Możecie podać ją na imprezie w ogrodzie np. jako dodatek do grillowanych mięs: burgerów i steków. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 4 kolby kukurydzy cukrowej
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce
  • 1 łyżka harissy (lub posiekanej papryczki chili)
  • sól, słodka papryka w proszku, suszona natka pietruszki
WYKONANIE
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy obrane z liści kolby kukurydzy i gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Zostawiamy w garnku z gorącą wodą do momentu użycia.
  • W miseczce mieszamy widelcem miękkie masło ze startym czosnkiem, keczupem, syropem klonowym, szczyptą soli i harissą. Wykładamy do mniejszej miseczki.
  • Kolby kukurydzy odsączamy na papierowych ręcznikach i układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając, aż z każdej strony pokryją się czarnymi paskami.
  •  Wykładamy na talerz, posypujemy szczyptą soli, słodkiej czerwonej papryki i suszonej natki pietruszki. Podajemy z masełkiem chili. Można skropić sokiem z limonki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz