PESTO Z RUKOLI

Jeśli Wasza rukola podobnie jak moja zaczyna więdnąć zanim zdążycie wykorzystać całe jej opakowanie, przygotujcie z niej pesto. Nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Jest lekko pikantne i niezwykle aromatyczne, dlatego dobrze sprawdza się w wielu codziennych daniach. Pasuje do kanapek, makaronu, pizzy, zup oraz sałatek. Idealnie podkreśla smak każdego dania i nadaje potrawom charakteru. Świetnie nadaje się na imprezy. 
SKŁADNIKI
  • 100 g rukoli
  • 100 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g blanszowanych migdałów / orzeszków pinii / orzechów nerkowca
  • 40 g tartego parmezanu
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Migdały lub orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
  •  Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera lub w malakserze i miksujemy około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita, ale niezbyt gładka konsystencja. Można także utrzeć w moździerzu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą. Gęstość pesto regulujemy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz